Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur ska jag få rätt proteinhalt i ponnyns foderstat?


Publicerat: 2011-05-16

Hej,
 
Vi har en liten B-ponny som väger cirka 250 kilo. Naturen har tyvärr gett honom en ganska toppig rygg, men nu har han börjat att muskla sig och är fin i hullet. Han tränas i princip varje dag och vi växlar mellan uteritt, dressyr, hoppning och tömkörning. Ibland blir det vila och då i form av promenad eller "bus & lek" :-). Ett vanligt ridpass består av cirka 20 minuter skritt och 40 minuter trav och galopp. 
 
Tidigt förra våren hade han börjat muskla sig, från att ha varit nästan helt omusklad. Helt plötsligt några månader senare "föll han ur" och blev väldigt toppig och väldigt mager. Men han återhämtade sig snabbt i hullet under betet.
  
Nu håller jag på att gå igenom hans foderstat för att detta inte ska hända igen. Ensilaget som vi har idag har ett lågt proteinvärde, 33 smrp och 6,6 MJ (TS 66 %). Det ger en kvot om 5 och vi ger honom 6 kilo/dag. Till detta får han lite "skrap i krubban" i form av betfor (1 dl) och 100 gram müsli (MJ 12, 102 smrp) samt vitaminer och mineraler.
 
Min åsikt är att vi måste ge honom någon form av proteintillskott för att nå kvoten 6. Men då protesterar alla och säger att det är betydligt bättre att ge honom mer grovfoder, vilket jag i sak håller med om. Men enligt matematikens alla lagar kan jag ge honom 100 kilo och ändå stannar kvoten på 5, och resultatet blir troligtvis en väldigt överviktig ponny. Sedan finns det de som förespråkar lusern, men han behöver inte nämnvärt mer energi som riskerar att omvandlas till hull. Så hur ska jag resonera? 
 
"Villrådig"


Eva Dahlströms svar:

Hej,
 
Din B-ponny borde egentligen klara sig på att ni ökar grovfodergivan med 1–2 kilo. Visserligen blir kvoten 5, men ökar man givan får den nästan sitt proteinbehov tillgodosett - och lite överskott på energi. Tycker ni fortfarande att hästen inte musklar sig som den ska, då bör ni ge ett proteintillskott. I müslin har du protein, men även mycket energi jämfört med till exempel lucern. Så lucern eller något hekto av något mer koncentrerat proteinfoder blir då aktuellt att ge. Detta gäller så länge han inte äter gräs.
Så fort gräset kommer kan det räcka med att han får beta lite, och då ska man vara försiktig med kraftfoder över huvud taget.
 
Hälsningar
Eva


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar