Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Svårt med höanalysen – hur får jag stoet att lägga på sig?

Hej!
 
Jag har ett varmblodssto som är svår att få upp i vikt. Hon har haft ett föl för cirka tre år sedan men hon har alltid varit lika tunn, hennes avkomma likaså. Gick på fri tillgång i vintras samt fick fint analyserat hö inne om nätterna, har gått på fint bete hela sommaren men hon är fortfarande benig, får lätt trycksår på höfterna när hon ligger och har svårt att sätta muskler på bak/rumpa trots VÄLDIGT varierad träning i ALLA miljöer.
 
Hur ska jag fodra för att få henne att lägga på sig lite? Hon får müsli och lusernpellets nu. Betfor stiger henne åt huvudet. Måste jag fodra med betfor eller kan jag kompensera det på något annat sätt? Jag funderade på soja, men kan jag blanda den med lusernet? Ska jag ge strålusern eller pelletslusern? Är rådlös och i stort behov av hjälp!
 
Jag har tidigare fått svaret att analysera hösilaget, men då det kommer från olika vallar är det svårt att få en översikt på det.
 
Tack på förhand!
//Sofia


Eva Dahlströms svar:

Hej Sofia,
 
Ja, rådet att analysera grovfodret kvarstår. Du får försöka att analysera något parti som kommer från samma gärde, så att du får ett så representativt prov som möjligt. Jag hoppas att du kan få till det. Det är tyvärr så att vet man inte grovfodrets innehåll, då vet man inte heller vilket kraftfoder eller mineralfoder som man ska komplettera foderstaten med. Allt blir en gissning...
 
Nu ska jag gissa lite... och då tror jag att din häst behöver mer protein, efter vad du har beskrivit, och även en bättre balans på hela foderstaten. Hur mycket protein och i vilken form, det vet man när man har sett grovfodrets innehåll.
  
Med hästar som är svårfödda är det ännu viktigare att foderstaten är balanserad och att man ligger i överkant med energi och protein tills hästen ökar i vikt.
I nuläget kan du ge fri tillgång på grovfoder, fortsätta med lucern och gärna ge lite soja. Det går bra att blanda, men försiktig tillvänjning gäller.
 
Hoppas att du kan fixa en analys, du får höra av dig om du behöver hjälp med foderstat när du har en sådan.
 
Hälsningar, 
EvaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar