Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur ska jag fodra ponnyn som lätt lägger på hullet?


Publicerat: 2011-02-09

Hej!

Jag har ett snart femårigt New Forest-sto som har lätt för att lägga på sig hull. Både vårt hö och vårt hösilage ligger högt i energi och lågt i protein. Jag gjorde en foderstat enligt ett dataprogram och det framkom att hon behövde proteintillskott. Hon får nu lite mindre än 1/2 kilo hackat lucernstrå - i övrigt får hon 3,5 kilo hö, 2 kilo hösilage, 1,5 kilo halm, 3 dl Betfor och mineraler. Är det för mycket? Ska vi ta bort lucern om hon inte går ner i vikt? Hon promenadrids just nu på grund av underlag och igångsättning efter vintervila, och är inte klippt.

Tacksam för svar.


Eva Dahlströms svar:

Hej!

Jag blir väldigt glad när jag läser att du har analys på grovfodret och dessutom gjort foderstat. Bra jobbat!
Det är ett problem när grovfodret ligger högt i energi och lågt i protein. Det är då svårt att få en bra balans i totalfoderstaten och det är lätt att få ett energiöverskott. Energiöverskott kan göra att hästen blir lite för pigg, eller lättfödd, samtidigt som man vill ha in protein så att hästen kan behålla eller bygga upp muskler.
Det är bra att du har baserat foderstaten på grovfoder.
Om du ska ta bort lucernet är svårt för mig att avgöra, när jag inte vet hur stort proteinunderskott det blir. Du kanske kan minska något kilo av de andra grovfodren?
Man kan även utfodra hästen för bara underhållsbehov, och samtidigt succesivt öka arbetet. Det blir då ett sätt att få ned hästen i vikt. När hästen sen är lagom i hull, då kan man börja att utfodra för arbete.

Lycka till!
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar