Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur ska jag utfodra lösdriftshästarna?


Publicerat: 2009-04-19

Hej!

Jag undrar hur den optimala utfodringen och den acceptabla utfodringen kan se ut för mina lösdriftshästar. Hästarna äter 6 kg analyserat hö per dygn fördelat på 3 givor. Samt så ska min ena häst äta tot.08 kg kraftfoder (havre, betfor, soja och mineraler) per dag och min andra häst 0,5kg/dag. Jag vet att de bör äta grovfoder först och kraft sen. Måste jag dela upp kraftgivorna eller är det ok att ge endast en giva eller är det för stor mängd? Hästarna väger 350-400 kg. Det är praktiskt svårt att lösa det med flera givor. Hur viktigt är det att vänta 30 min efter att hästen har ätit grovfoder innan jag ger kraftfoder? Är det ok att ge hö, rida och sen ge kraftfoder? Och är det ok att ge en mindre del av kraften samtidigt som en högiva och en annan del av kraften efter högivan? Vad är optimalt och vad är ok? Lättare med hästar som står på stall...

Mvh Hanna


Eva Dahlströms svar:

Hej Hanna,
Det är kul att se att du har analyserat höet och att du vet hur du ska fodra. När kraftfodergivan inte är så stor så kan du fodra bara en gång och då är det bra att göra så som du själv är inne på, ge hö, rida och sen ge kraftfoder. Går hästarna ett riktigt hårt arbetspass tycker jag att de kan vila en stund innan de får kraftfoder. Det är bra att ge grovfoder innan kraftfodergivan men du behöver inte vänta 30 minuter. Det viktigaste är att de får tugga på grovfodret en stund så att salivavsöndringen kommer igång och att man kan minska ¨foderstressen¨ som kan uppstå när det är hungrigt. Man kan minska risken för foderstrupsförstoppning, alltså att foder fastnar i halsen. Hästar kan inte få igång sin salivavsöndring bara genom att se foder, som en hungrig labrador kan. Hästar måste få en mekanisk retning i munhålan för att producera saliv. När hästar får större kraftfodergivor då ska man alltid dela upp givan på flera gånger.
Hälsningar Eva


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar