Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur ska jag utfodra lösdriftshästarna?

Hej!

Jag undrar hur den optimala utfodringen och den acceptabla utfodringen kan se ut för mina lösdriftshästar. Hästarna äter 6 kg analyserat hö per dygn fördelat på 3 givor. Samt så ska min ena häst äta tot.08 kg kraftfoder (havre, betfor, soja och mineraler) per dag och min andra häst 0,5kg/dag. Jag vet att de bör äta grovfoder först och kraft sen. Måste jag dela upp kraftgivorna eller är det ok att ge endast en giva eller är det för stor mängd? Hästarna väger 350-400 kg. Det är praktiskt svårt att lösa det med flera givor. Hur viktigt är det att vänta 30 min efter att hästen har ätit grovfoder innan jag ger kraftfoder? Är det ok att ge hö, rida och sen ge kraftfoder? Och är det ok att ge en mindre del av kraften samtidigt som en högiva och en annan del av kraften efter högivan? Vad är optimalt och vad är ok? Lättare med hästar som står på stall...

Mvh Hanna


Eva Dahlströms svar:

Hej Hanna,
Det är kul att se att du har analyserat höet och att du vet hur du ska fodra. När kraftfodergivan inte är så stor så kan du fodra bara en gång och då är det bra att göra så som du själv är inne på, ge hö, rida och sen ge kraftfoder. Går hästarna ett riktigt hårt arbetspass tycker jag att de kan vila en stund innan de får kraftfoder. Det är bra att ge grovfoder innan kraftfodergivan men du behöver inte vänta 30 minuter. Det viktigaste är att de får tugga på grovfodret en stund så att salivavsöndringen kommer igång och att man kan minska ¨foderstressen¨ som kan uppstå när det är hungrigt. Man kan minska risken för foderstrupsförstoppning, alltså att foder fastnar i halsen. Hästar kan inte få igång sin salivavsöndring bara genom att se foder, som en hungrig labrador kan. Hästar måste få en mekanisk retning i munhålan för att producera saliv. När hästar får större kraftfodergivor då ska man alltid dela upp givan på flera gånger.
Hälsningar Eva

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.