Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Att tänka på vid högre prestation

Jag har ett halvblodssto som nu ska trappas upp för mer träning inför tävlingssäsongen. Jag anser att hon i nuläget är ”normalpresterande”, men så småningom – om ett par månader – kommer hon att vara ”högpresterande” med träning och tävling. Vad ska jag tänka på i fodret under övergången, när träningen stegras? Vad bör jag tillsätta mer av? Jag har ett hö med normala värden både när det gäller protein och energi. Hon är relativt lättfödd, men har svårt att sätta muskler… Vilka riktlinjer kan du ge mig?

Eva Dahlströms svar:

Hej!
  
Om man har ett näringsrikt grovfoder med bra balans mellan protein och energi så kan hästar klara sig på bara grovfoder och mineraler - även om de arbetar - förutsatt att de får tillräcklig mängd av grovfodret. När man sedan höjer ribban på arbetet kan man dels öka grovfodret, dels tillsätta något kraftfoder som passar ihop med grovfodret. Mängden kraftfoder beror på hur mycket som fattas till det arbete som ska utföras.
  
Viktigt är att analysera grovfodret - inte bara vad gäller energi och protein utan även mineralinnehållet. Vid ökad prestation så ökar mineralbehovet, och beroende på grovfodrets innehåll och vilket kraftfoder man har köpt får man tillsätta det som fattas, med rätt sorts mineraler.
  
Selenbehovet ökar inte med ökad prestation, däremot ökar e-vitaminbehovet. Om man ska tillsätta extra e-vitamin och selen beror då på vilket mineralfoder du använder och i vilken mängd. I de flesta svenska mineralfoder och kraftfoder har man tillsatt både selen och extra e-vitamin.

Har hästen svårt att sätta muskler kan det vara obalans i foderstaten, till exempel fattas protein eller att det fattas protein av bra kvalitet. Muskelansättningen är också beroende av träningen och att hästen arbetar rätt.
  
Så det viktiga är att hitta rätt kraftfoder och mineralfoder till ditt grovfoder, samt att träna rätt och efter hästens förmåga. Då tror jag att det kommer att gå bra för dig!
  
Lycka till!
Hälsningar EvaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar