Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Vad ska fölet äta vid avvänjningen?

Jag undrar hur man fodrar ett föl på bästa sätt. Det finns ju så kallade fölpellets och så vidare, men behövs de verkligen? Eller räcker det med ett bra hö? Eller kan man ge lusern som mamman äter? Vad kan mer behövas i fölets foderstat? Tacksam för svar!

Eva Dahlströms svar:

Hej!
  
Avvänjningen är en väldigt viktig del i fölets liv. Det är stort när man som liten ska klara sig utan mamma och hennes mjölkbar, både när det gäller mat men även socialt.
Därför är det viktigt att man får trygga fölungar som kan äta själva. Fölungar äter först gräs och sedan grovfoder tillsammans med sin mamma. Det är en lång tillvänjning som börjar med små tuggor och sedan ökas det på. Det brukar gå alldeles utmärkt och man brukar inte behöva lägga sig i detta.
  
Stoet får kanske kraftfoder, speciellt i slutet på sommaren om betet sinar, och då kan fölungen få några nävar. Oftast är fölungarna fortfarande fina, så de ska inte äta fritt ur mammans hink. Börjar det närma sig avvänjning kan fölungen kanske stå själv över natten och få lite kraftfoder.
Nu måste man veta vad man har för innehåll på sitt grovfoder. Bara det bästa är gott nog och beroende på grovfodrets innehåll anpassar man vilket kraftfoder man behöver, om det behövs.
  
Tillväxten är enorm på dessa individer, vilket gör att man inte kan ge ett grovfoder med lågt näringsinnehåll och speciellt inte ett lågt proteininnehåll. Skulle man ha ett sämre grovfoder måste man ge rätt kraftfoder och mineralfoder, så att foderstaten är i balans. Att göra en grovfoderanalys är den billigaste investeringen, för att fodra rätt och få friska unghästar.
  
Många uppfödare lämnar in sina analyser för att få en exakt foderstat till sina unghästar. Du får då inte bara en friskare häst, plånboken mår också bättre.
  
Lycka till!OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.