Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur utfodrar jag min häst som är "på tårna"?


Publicerat: 2006-10-02
Hej!

Jag har en femårig valack som är ganska mycket på tårna, han är precis lagom i hullet nu men bör inte gå ner i vikt. Under sommaren fick han cirka ett kilo havre (+ betfor, mineraler och annat han behöver) samt ett bra bete och då funkade han ganska bra i huvudet.

Nu står han på cirka två kilo havre, 0,5 kilo betfor (+ mineraler och vitaminer). Vårt hö är av mycket god kvalitet. Han får sex kilo hö på kvällen. Än så långe får de inget hö på morgonen eftersom de går ut tidigt och har mycket gräs kvar i hagen.

Han har börjat bli lite väl laddad och det har blivit svårare att komma till ridning. Har du något tips om hur jag ska utfodra honom utan att han går ner i vikt och samtidigt blir lite lugnare?

Mycket tacksam för svar!
Hälsningar Linda


Eva Dahlströms svar:

Hej Linda,

Eftersom din häst är på tårna och blir lite väl laddad så får han för mycket energi. Energi kommer både från gräs, hö och kraftfoder men eftersom han blir laddad så skulle jag dra ner på kraftfodret, och då i första hand på havren.

Däremot skulle jag lägga ut hö i hagen nu på morgonen, för även om det finns mycket gräs kvar så börjar snart gräset att bli lite frostnupet och då är det bra att blanda upp det hela med hö. Kolikfallen ökar alltid på hösten när gräset blir lite fruset. Jag skulle dra ner på havren och öka högivan, för även om det skulle vara mycket energi i höet så mår hästarna bättre av den energin.

Det bästa vore om du visste hur mycket energi och protein du har i höet för då kan man räkna ut precis vilken mängd kraftfoder som behövs. Det kan vara svårt att hamna rätt med fodringen om de fortfarande äter ganska mycket gräs. Är det ett bra bete och inte en massa ogräs så får hästen i sig energi där också och det är svårt att veta hur mycket.

Det man vet är att om hästen är för pigg så är förmodligen energiintaget för stort. Prova och jag tror att han lugnar sig utan att tappa hull.

Med vänliga hälsningar,
EvaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar