Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Kan för hög stärkelsehalt i fodret leda till fång?


Publicerat: 2015-12-29

Hej! Har stärkelse någon koppling till fång? Kan för stora stärkelsegivor leda till fång? Vilka rekommendationer angående mängd stärkelse finns? Vad är det i så fall som gör att stärkelse leder till fång? Vad händer i hästen?


Eva Dahlströms svar:

Hej,
  
Den som löser frågan om fång kommer säkert att få Nobelpriset! Detta med fång är oerhört komplicerat. Det vi vet är att det blir en rubbning i grovtarmsmiljön och att rubbningen kan bero på en stor faktor eller en mängd olika faktorer. Alltså kan det bero på för mycket stärkelse, obalans i foderstaten, mögelsporer med mera.
  
Det som kan hända med stärkelsen är att den kommer in i grovtarmen i för stor mängd, därmed ändras livsvillkoren för miljarder av mikroorganismer som i sin tur blir "sjuka" och kanske dör. Detta påverkar till slut hela hästen, med exempelvis fång.
  
Rekommendationen för stärkelseintaget är att ge mindre än 500 gram/100 kilo häst och dag. Egentligen är man inne på att sänka detta, eftersom man i många undersökningar ser att hästarna mår bättre med ännu lägre stärkelsegivor.
  
Till fånghästar vill man helst hitta ett grovfoder med bra balans, så att man över huvud taget inte behöver ge extra kraftfoder. Tyvärr kan det vara svårt att hitta ett sådant grovfoder. Eftersom fånghästar många gånger även är insulinresistenta, eller har EMS, vill man även ha en låg sockerhalt.
  
Alltså måste du analysera grovfodret, se vad som fattas och tillsätta detta. Man kan aldrig säga att ett visst kraftfoder passar om man inte vet innehållet i grovfodret. Är hästen även insulinresistent eller har EMS måste man undvika både stärkelse och socker, och försöka hålla sig till fodermedel som ligger lågt i detta. Till exempel lusern.
  
Hoppas att du blev lite klokare. Det är ett svårt område, även för oss som arbetar med det varje dag!
  
Hälsningar
Eva
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar