Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Kan för hög stärkelsehalt i fodret leda till fång?

Hej! Har stärkelse någon koppling till fång? Kan för stora stärkelsegivor leda till fång? Vilka rekommendationer angående mängd stärkelse finns? Vad är det i så fall som gör att stärkelse leder till fång? Vad händer i hästen?


Eva Dahlströms svar:

Hej,
  
Den som löser frågan om fång kommer säkert att få Nobelpriset! Detta med fång är oerhört komplicerat. Det vi vet är att det blir en rubbning i grovtarmsmiljön och att rubbningen kan bero på en stor faktor eller en mängd olika faktorer. Alltså kan det bero på för mycket stärkelse, obalans i foderstaten, mögelsporer med mera.
  
Det som kan hända med stärkelsen är att den kommer in i grovtarmen i för stor mängd, därmed ändras livsvillkoren för miljarder av mikroorganismer som i sin tur blir "sjuka" och kanske dör. Detta påverkar till slut hela hästen, med exempelvis fång.
  
Rekommendationen för stärkelseintaget är att ge mindre än 500 gram/100 kilo häst och dag. Egentligen är man inne på att sänka detta, eftersom man i många undersökningar ser att hästarna mår bättre med ännu lägre stärkelsegivor.
  
Till fånghästar vill man helst hitta ett grovfoder med bra balans, så att man över huvud taget inte behöver ge extra kraftfoder. Tyvärr kan det vara svårt att hitta ett sådant grovfoder. Eftersom fånghästar många gånger även är insulinresistenta, eller har EMS, vill man även ha en låg sockerhalt.
  
Alltså måste du analysera grovfodret, se vad som fattas och tillsätta detta. Man kan aldrig säga att ett visst kraftfoder passar om man inte vet innehållet i grovfodret. Är hästen även insulinresistent eller har EMS måste man undvika både stärkelse och socker, och försöka hålla sig till fodermedel som ligger lågt i detta. Till exempel lusern.
  
Hoppas att du blev lite klokare. Det är ett svårt område, även för oss som arbetar med det varje dag!
  
Hälsningar
EvaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.