Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Kan de gå kvar i sommarhagen när frosten kommer?

Hej!
 
Jag undrar om hästarna kan gå kvar i sommarhagen även när det fryser på så småningom? Jag är rädd att de ska få fång. Har ju hört att de kan bli dåliga i magen av frostigt gräs...


Eva Dahlströms svar:

Hej,
 
När den första frostknäppen kommer brukar det bli en ökning av antalet fånghästar. Det är svårt att veta exakt vad som händer, men det blir en feljäsning i grovtarmen som i sin tur utvecklar fång.
 
Oftast behövs flera faktorer för att hästen ska få fång, som till exempel övervikt, för lite motion, för lite grovfoder och att hästarna får grovfoder för sällan. Man får inte heller glömma bort att foder av dålig hygienisk kvalitet kan orsaka feljäsning och fång.
Följden av för lite grovfoder eller inget grovfoder alls kan bli att hästen blir för ivrig och sätter i sig en för stor mängd frostigt gräs, som i sin tur kan ge en feljäsning.
 
Det är viktigt att hästen får grovfoder på morgonen, och man får även lägga ut i hagen så att intresset för det frusna gräset minskar. Finns det stora mängder gräs kvar i hagen kan det vara bättre att byta hage, eller att släppa in hästarna senare på dagen.
 
Det är bra om hästarna kan få samma foderstat, samma foderrutiner, långsamma foderbyten och tillräckligt med foder och motion. Då har man som hästägare i alla fall gjort så gott man kan för att slippa få en fånghäst.
 
Hälsningar EvaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar