Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Kan hösilage ersätta blött hö till hosthäst?


Publicerat: 2007-01-17
Hej!

Jag har en hosthäst som jag har blött höet åt under ett par år, även vintertid. Nu fick jag höra att det är skadligt för hästar att äta hö som har fryst vilket händer ibland. Hästar går ju ofta och småbetar även på vintern, är inte det samma sak? Om man byter till hösilage, kan det också frysa?

Eva Dahlströms svar:

Hej!

Det verkar besvärligt för dig att vara tvungen att blöta höet varje dag. Det bästa vore om du kunde byta till ett hygieniskt bra hösilage så att du slapp extraarbetet och risken med att det blir något som går snett när det fryser och sedan kanske tinar.

När det gäller gräs så finns det alltid en risk för vissa hästar som äter fruset gräs, speciellt det första frostnupna som kommer på hösten, att det kan utlösa kolik. Kolikfallen brukar öka vid denna tidpunkt.

När det blir en förändring i grovtarmsmiljön så kan det utlösa sjukdomstillstånd hos häst, därför är det viktigt att hästen är van vid sina fodermedel och att grovfodret alltid är fräscht.
Det verkar som att när hästar har vant sig vid fruset gräs så går det bättre igen. Hö som tinar och sedan ligger kan säkert innehålla en hel del oönskade mikroorganismer som kan växa till efter hand. Men har du gjort så här i många år och det har gått bra så är nog din häst van vid detta.

Hösilage kan också frysa om det innehåller mycket vatten, men oftast är hösilage som är producerat till hästar inte så blött och då blir inte heller frysrisken så stor.

Vänliga hälsningar
Eva


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar