Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Kan jag använda träd som stolpar i hagen?


Publicerat: 2007-04-17

Hej,
 
Min fråga är väl egentligen lite löjlig, men jag vill få ett tydligt och bra svar. Alltså: När jag nu skall anlägga nya hagar - kan jag då utnyttja träd som finns på området som stolpar/käppar eller måste hela hagen vara av köpta stolpar? Har ni andra goda tips på hur man anlägger en bra inhägnad så tackar jag. Hälsningar från Finland!


Eva Dahlströms svar:

Hej du i Finland,
 
Det bästa när du ska anlägga en ny hage är att använda stolpar och inte träd. Dels så finns risk att isolatorer och spik blir kvar i träden den dagen när de ska sågas upp, och alla som har varit på en såg och hört när sågklingan blir fördärvad vet hur sur stämning det blir.

Dels är en annan aspekt att hästarna ganska snabbt brukar börja gnaga på träden och resultatet blir att träden efter hand dör och det ser ganska tråkigt ut. Träd som man är rädd om ska man istället skydda med ett staket runt om så att hästarna inte kommer åt. Friska träd som är skyddade kan i sin tur bli ett bra skydd för hästarna i deras hage, både mot blåst och regn.

När du sätter upp en ny hage så se alltid till att det blir ordenliga hörn och inga kilar eller prång där någon häst kan bli injagad eller inklämd.
 
Lycka till med hagarna!
Hälsningar Eva
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar