Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Kan man ge både B-vitamin och biotin?


Publicerat: 2009-08-05
Hej Min häst blir ganska trött på hösten, antar att det har med pälssättningen att göra. Ofta ger man ju b-vitamin under denna period. Jag ger biotin för att stärka hovarna. Min fråga är nu om det finns någon motsättning mellan dessa eller om man kan ge båda samtidigt? /Jennie

Eva Dahlströms svar:

Hej Jennie,
B-vitaminer är vattenlösliga vilket betyder att de inte lagras i kroppen utan försvinner ut om de inte behövs. Du kan ge både biotin (som är ett B-vitamin) och andra B-vitaminer utan att det blir någon motsättning. Man vet att hästar har en produktion av B- vitaminer i sin grovtarm, vilket gör att man inte kan framkalla B-vitaminbrist på försöksdjur. Har hästen bara en fungerande grovtarm så fixar den sina B-vitaminer.
Många vill ändå ge extra B-vitaminer vid t.ex. pälssättning, ökad ansträngning eller vid sjukdom. Extra B-vitaminer är inte skadligt eftersom överskott utsöndras med urinen. Det viktigaste för B- vitaminproduktionen är en fungerande grovtarm och då måste man ge tillräckligt med grovfoder, foder av bra hygienisk kvalitet, och att man har en anpassad foderstat till sin häst. För det kanske kan vara så att om man ger hästen för lite protein, vilket behövs när den ska sätta ny päls, så blir den hängig, inte för att den har B- vitaminbrist utan för att det är en proteinbrist eller obalans i foderstaten. Vem vet....
Hälsningar EvaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar