Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Kan man fodra med mögligt ensilage?

Hej! I vårt stall råder en del delade åsikter om möjligt hösilge. Kan man eller kan man inte fodra med hösilge från en bal som är angripen av mögel? Hur vet man om balen är möglig? Vad är de vita prickarna, är det mögel eller jäst? Snälla, kan vi få hjälp att reda ut detta? mvh Jennie

Eva Dahlströms svar:

Hej Jennie!

Hösilage kan vara väldigt torrt, nästan likna hö eller vara blötare och då bör det ha skett en mjölksyrajäsning i balen. Om det finns tillräckligt med fukt i balen så finns det mikroorganismer som bildar mjölksyra i balen och då fungerar mjölksyran som ett konserveringsmedel. Mjölksyrabakterier är bra och skyddar balens innehåll från andra oönskade bakterier. Mjölksyra luktar syrligt och fräscht och får inte lukta surt, härsket eller otäckt.

Feljäsning om det luktar stickigt
Om det är en otäck, stickig lukt då har det skett en feljäsning i balen och då ska hela balen kasseras. I ett torrare hösilage blir det  ingen mjölksyrajäsning utan det blir bara ett vacuumförpackat foder. Detta foder blir känsligare när man öppnar balen och syret kommer till. Är det  även varmt ute så börjar olika bakterier att leva rövare och fodret blir ganska snart odugligt.

Vita prickar kan plockas bort
En del balar har vita prickar på utsidan och det talar om att det har kommit in syre och jästsvampar har bildats. Det kan man plocka bort och sen fodra resten. Däremot måste man vara observant på att det är en indikation på att det har varit syreinsläpp och titta extra noga så att man inte även har andra mögelsorter på gång.

Inte okej med mögel inne i balen
Det finns en del mögelsporer som i sin tur gillar just jästsvampar för sin överlevnad. Ibland kan man även hitta "fickor"  inne i balen med mögel och då bör hela balen kasseras. Nu när våren kommer med värme så bör man vara extra observant på kvalitén i balarna.

Hälsningar Eva

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.