Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Lämpligt foder till fångkänslig häst med långvarig boxvila?


Publicerat: 2018-01-18

Jag har ett friesersto på tio år som tidigare har ätit två kilo havre och haft fri tillgång till hö. Just nu har hon boxvila sedan två veckor på grund av en hovoperation och ska alltså stå på box länge, troligen ett par månader till. Hon har tidigare haft en del fångkänningar.
  
Nu får hon bara ett par deciliter havre för att kunna blanda i mineraler och vitaminer, men hon börjar falla ur och hennes päls är alldeles matt och tråkig. Vad kan jag ge henne för foder, utan en massa energi och så med tanke på hennes tidigare fångkänningar?
  
/Marie


Eva Dahlströms svar:

Hej Marie!
  
Eftersom grovfodret är basen i foderstaten och påverkar din häst mest måste man ta reda på vad det innehåller. Den mesta energin kommer till exempel just från grovfodret. Grovfodrets sockerinnehåll har också betydelse när vi ska fodra fångkänsliga hästar.
  
Analysera hö eller hösilage
Så ta en analys på grovfodret (analys vad gäller energi, protein, mineraler och socker) eller om du redan har en analys. Sedan får man helt enkelt göra en foderstat och komplettera med rätt kraftfoder (om det behövs) och rätt mineralfoder. Jag skulle tro att det fattas protein, eftersom hon börjar falla ur och att mineralerna behöver ändras. Man bör kolla upp att hon får tillräckligt med E-vitamin och selen. Rätt mineraler är speciellt viktiga för en fångkänslig häst, eftersom hovarna måste ha en chans att hålla sig friska.
 
Svårt att räkna foderstat åt konvalescenter
Jag gör foderstater åt både konvalescenter och fånghästar så vill du ha hjälp, hör gärna av dig. Det kan vara svårt att få till det, om man inte tycker att det är kul att räkna själv.
  
Hur du än gör så lycka till!
  
Eva
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar