Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Lämpligt foder till fångkänslig häst med långvarig boxvila?


Jag har ett friesersto på tio år som tidigare har ätit två kilo havre och haft fri tillgång till hö. Just nu har hon boxvila sedan två veckor på grund av en hovoperation och ska alltså stå på box länge, troligen ett par månader till. Hon har tidigare haft en del fångkänningar.
  
Nu får hon bara ett par deciliter havre för att kunna blanda i mineraler och vitaminer, men hon börjar falla ur och hennes päls är alldeles matt och tråkig. Vad kan jag ge henne för foder, utan en massa energi och så med tanke på hennes tidigare fångkänningar?
  
/Marie


Eva Dahlströms svar:

Hej Marie!
  
Eftersom grovfodret är basen i foderstaten och påverkar din häst mest måste man ta reda på vad det innehåller. Den mesta energin kommer till exempel just från grovfodret. Grovfodrets sockerinnehåll har också betydelse när vi ska fodra fångkänsliga hästar.
  
Analysera hö eller hösilage
Så ta en analys på grovfodret (analys vad gäller energi, protein, mineraler och socker) eller om du redan har en analys. Sedan får man helt enkelt göra en foderstat och komplettera med rätt kraftfoder (om det behövs) och rätt mineralfoder. Jag skulle tro att det fattas protein, eftersom hon börjar falla ur och att mineralerna behöver ändras. Man bör kolla upp att hon får tillräckligt med E-vitamin och selen. Rätt mineraler är speciellt viktiga för en fångkänslig häst, eftersom hovarna måste ha en chans att hålla sig friska.
 
Svårt att räkna foderstat åt konvalescenter
Jag gör foderstater åt både konvalescenter och fånghästar så vill du ha hjälp, hör gärna av dig. Det kan vara svårt att få till det, om man inte tycker att det är kul att räkna själv.
  
Hur du än gör så lycka till!
  
EvaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur viktigt är det med kontrakt inför sommarbete?


Eva Johansson svarar

"En frisk häst hostar inte"


Hanna Borg svarar

Häst vars bjudning försvinner på tävlingsbanan


Victoria Almgren svarar

Häst som bryter ut vid hoppning


Victoria Almgren svarar

Ponny som stegrar och slänger sig


Emelie Brolin svarar

Häst som "smäller till" i fattningen och drar i väg


Emelie Brolin svarar

Hur får man till en mer vägvinnande galopp hos hästen?


Emelie Brolin svarar

Rätt "växel" viktig för bra avsprångspunkt


Victoria Almgren svarar

Hur mycket äter hästen när den inte begränsas?


Jenny Redgård svarar

Hur fodra upp en utmärglad häst?


Jenny Redgård svararGalleriet på Hippson Market

Populärt hos Granngården

Husbloggare

VM, skratt och tårar

Portugal-bloggen

Dagen före tävling!

Therese

Antagningsprov

Hippologbloggen

Till Husbloggarna