Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hjälp, möss och råttor förstör höet på höloftet!

Hej!
  
Jag har ett höloft där jag förvarar allt mitt hö, detta är första året jag tar hö och inte hösilagebalar. Jag har tyvärr märkt att alla snören som knyter ihop småbalarna är avtuggade och höet luktar kiss, det vill säga mus- eller råttkiss. Kan hästarna äta detta? Hur ska jag undvika att möss och råttor bor i fodret, katterna har ju ett himmelrike då jag ser att de mer än gärna är i höet. Hur gör man med förvaring av hö på ett loft på bästa sätt, det kan ju inte vara helt ovanligt att höet är bebott av möss?
  
Mvh Hanna


Eva Dahlströms svar:

Hej Hanna,
  
Man ska inte behöva se varken möss eller råttor i sin närmiljö, och helst inte spår av dem heller. Det går att ordna. I ditt fall behöver du ta ut Anticimex, eller något annat företag som bekämpar skadedjur, för att göra en riktig sanering en gång för alla.
  
Har de blivit för många är det väldigt svårt att själv komma till rätta med problemet och katterna kan omöjligt komma i kapp, när antalet är för stort. Får exempelvis Anticimex göra sitt jobb, så kan katterna sedan göra sitt och hålla nere antalet.
  
Detta resulterar i att ditt hö får vara ifred och kan behålla en bra kvalitet. Det hö som är nerkissat och förorenat ska slängas, det ska inte ges till hästarna. Jag har jobbat i olika stall och ladugårdar, och denna åtgärd har alltid fungerat. Det är sååå skönt att slippa dessa skadedjur som sprider smitta, förorenar och förstör.
  
Lycka till!
EvaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar