Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Oftast grovfodret som ger hästen dålig mage


Publicerat: 2018-03-02

Hej! Jag har en häst som inte tål lusern men som har ett ganska högt behov av protein i foderstaten. Just nu har vi ett hö med en protein/energi kvot på 3, vilket innebär att jag behöver komplettera med ett kraftfoder med hög kvot. Har gett ett kraftfoder som innehåller mest potatisprotein men även lite lusern och han blir lite dålig i magen, ibland verkar det vara bra och ibland droppar det ur honom. Kan inte se att det skulle vara något annat än kraftfodret. Har ni förslag på ett kraftfoder som innehåller mycket protein men lite stärkelse och inget lusern? Kan det vara potatisproteinet han blir dålig av, är det vanligt? Mvh Amelie


Eva Dahlströms svar:

Hej!
När hästar har lite orolig mage, som ibland är bra och ibland lite lös med kottar och vätska, så brukar det vara grovfodrets fel. Enstaka hästar blir så när de äter hösilage och ibland är det mögelsporer i grovfodret, hö i storbalar kan innehålla en hel del mögelsporer. Det behöver inte synas, men hästen reagerar med dålig mage.
Nu tror du att det är en reaktion mot lusern eller potatisprotein, vilket är mera ovanligt, men visst kan det vara så. Innehåller ditt kraftfoder örter, så kan det även vara en reaktion mot det. Hästar är olika individer och olika känsliga, precis som vi människor.
Vill man ha in protein i foderstaten så brukar det vara lusern, soja och potatisprotein som man använder. Du kan väl prova något annat kraftfodermärke och se om det blir bättre.
Du kan även prova att ge linfrökaka. Det är snällt mot magen och innehåller också protein.
Hoppas du får ordning på detta.
Hälsningar Eva
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar