Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Råd om häst som behöver "fettas upp"


Publicerat: 2010-04-22

Hej!
 
Vad ger jag till min häst som behöver "fettas upp". Han tål inte kraftfoder, det sätter sig i huvudet på honom. Lusern funkar inte, han får knutor på ryggen av det. Har blivit tipsad om klippt korn.... Kan det vara ett alternativ? Ett annat tips jag fått är att ge honom olja. Jag vill få upp honom i hull med minsta möjliga energitillförsel.
 
Hoppas du kan hjälpa mig!
 
Mvh
Emma


Eva Dahlströms svar:

Hej Emma,
 
När man vill få upp vikten på en häst så behöver man ha balans i foderstaten. Det ska vara balans både på energi och protein. I år har många analyser haft ovanligt hög energihalt och låga proteinvärden. Hästarna blir då oftast pigga men tappar muskler, eller sätter inte muskler eftersom det fattas protein som är nödvändigt för muskeluppbyggnad.
 
Jag skulle råda dig att analysera grovfodret. Och beroende på hur näringsvärdet ser ut i ditt grovfoder köper du det kraftfoder som fattas. Att ge mycket energi som till exempel olja är helt okej om man vill ha energi. Men i ditt fall kanske det fattas protein, och då hjälper det inte med olja. Klippt korn blir då inte heller det bästa alternativet.
 
Hälsningar Eva
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar