Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur fodra ett högdräktigt sto?

Jag har ett sto som är dräktigt, beräknad nedkomst är i början på april. Jag är orolig för hennes foder och att hon inte ska få i sig det hon behöver. Kan du hjälpa mig med baskunskaperna, vad behöver ett högdräktigt sto? Hur ska jag tänka ju närmare födseln hon kommer?

Eva Dahlströms svar:

Hej!
 
Ett sto räknas som lågdräktigt fram till 8-9:e månaden och fodras fram till dess efter sin vikt och prestation. När man kommer fram till 8-9:e dräktighetsmånaden ökar behovet av så gott som alla näringsämnen, förutom selen och jod. Detta gör att man måste veta innehållet i grovfodret. Annars har du ingen aning om vilket kraftfoder eller vilka mineraler som behövs och i vilken mängd. Allt annat blir en gissning - och har man otur hamnar man fel i utfodringen.
  
Mitt förslag är att analysera grovfodret, om det inte redan är gjort, sedan räknar du helt enkelt fram en foderstat (eller tar hjälp om du inte kan själv). Det finns tyvärr ingen genväg när det gäller detta. Då kan du känna dig trygg som hästägare med att du har gjort vad du bör göra, och du har större chans att både ditt sto och din fölunge kommer att må bra och utvecklas rätt.
  
Lycka till!
  
Hälsningar EvaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar