Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Ska man dra ner på grovfodret till tjock häst?


Publicerat: 2009-05-05
Hej Jag har "alltid hört" att hästar inte blir tjocka av hö utan att det är kraftfodret som gör dem tjocka. I mitt stall anser många, att om hästarna börjar bli för runda så måste höet dras ned. Hur ligger det till med det? Och när är det lämpligt att börja dra ner på grovfodret? Hästarna får dessutom bara mat tre gånger om dagen så jag anser att de behöver en del hö så att det har något att tugga på fram till nästa fodring. Det är nästan 8 timmar mellan fodringarna.

Eva Dahlströms svar:

Hej,

om en häst blir för tjock så är det samma problem som för oss människor. Intaget är större än uttaget. Hästen får i sig mera energi än den gör över med. Energi finns både i kraftfoder och i grovfoder. Grovfoder är det foder som hästen mår bäst av och som hästen behöver en viss mängd av för att må bra. Önskemålet är att ge fri tillgång av grovfoder men är grovfodret alltför näringsrikt så kan man inte ge fri tillgång för då blir hästen för tjock. Kan man inte ge fri tillgång så är rekommendationen 1,5 - 2,0 kg ts / 100 kg vikt. Dessa rekommendationer finns för att vi vet att hästar mår bra om man försöker att hålla detta.

Är hästen för tjock så börjar man med att ta bort kraftfodret . Det finns ingen anledning att ge en tjock häst kraftfoder. Skulle hästen få fri tillgång på grovfoder så blir nästa steg att styra upp fodergivorna och inte ge fri tillgång. Nästa steg blir att analysera grovfodret och se hur näringsrikt grovfoder man har, detta för att ha möjlighet att fodra rätt helt enkelt. Skulle höet vara för näringsrikt så kan man ibland lägga in lite halm som kompensation för minskad grovfodergiva. Det är alltid bra att lägga in arbete eller öka arbetet. Hästar behöver röra på sig för att må bra och i kombination med en balanserad foderstat så brukar inte resultaten vänta på sig.

Hälsningar Eva
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar