Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Stöpt vs. krossat korn – är det skillnad?


Publicerat: 2013-10-20

Hej!
  
Jag har en fundering angående korn som fodermedel till häst. Efter att ha provat mycket olika foder som enligt "tabell" passar mitt grovfoder har vi fastnat för korn. Dels för att värdena passar in, men mest för att min häst blivit så fin i kroppen efter att ha fodrats med detta.
  
Krossat korn är enklare i vardagshanteringen men har väl kort hållbarhet? Om jag köper helt korn ska det stöpas och på vintern kan det frysa i stallet. Min fråga är: Skiljer det sig åt i hur kornet påverkar hästen, näringsupptag och så vidare, beroende på om det är krossat eller stöpt? Han går på mellan 0,5-2 kilo per dag utöver grovfoder (och lusernpellets).
  
Mvh Anna


Eva Dahlströms svar:

Hej!
  
Om kornet är krossat eller stöpt gör ingen större skillnad på näringsupptaget. Det man vill påverka hos kornet är att stärkelsen ska tas upp mer i tunntarmen och inte gå vidare i alltför stor mängd till grovtarmen. Där kan den nämligen ställa till med problem.
  
Stärkelse finns i både havre och korn, men skillnaden är att en större del av havrens stärkelse spjälkas i tunntarmen, cirka 70-80 procent. När det gäller korn så är det bara 20–30 procents upptag, vilket betyder att resten går vidare till grovtarmen. Där får mikroorganismer ta hand om det hela, men de vill inte ha för stor mängd åt gången.
  
Foderfirmor brukar värmebehandla sitt korn (mikronisera, poppa med mera) för att upptaget i tunntarmen ska bli bättre.
Som hästägare kan jag se till att inte fodra stora mängder åt gången, utan dela upp kraftfodergivorna, särskilt när det gäller korn.
 
Med vänlig hälsning
Eva 
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar