Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Svårt fodra alla hästar i samma lösdrift på rätt sätt

Hej!
  
Jag har mina hästar på lösdrift. Alla går i samma hage och har fri tillgång till hö dygnet runt. Hästarna är från 2 år upp till 16 år. De får inget kraftigt foder eftersom många av hästarna har mycket lätt för att lägga på sig. Dessa hästar får nästan inget kraftfoder alls, de får lite havre efter att de jobbat. Men då är problemet att de äldre hästarna nästan blir lite för tunna. Vad skall jag göra, räcker det att utfodra dessa hästar med extra mycket kraftfoder och med vad i så fall? Den ena av dem är mycket pigg och energisk, så han behöver absolut inte kraftfodret för att bli piggare.
  
Tacksam för svar!
Mvh, Sofie

Eva Dahlströms svar:

Hej Sofie,
 
När hästar får fri tillgång på grovfoder kan det bli ett rejält överskott av energi i foderstaten. Speciellt till hästar som inte har ett högt näringsbehov och som inte gör så mycket. Resultatet blir precis som du säger att en del har lätt att lägga på sig och en del kan bli lite överenergiska.
Trots det så kan några individer ha svårt att hålla hull och det kan bero på olika orsaker som ålder, tänder, rangordning med mera.
  
Vill man vara absolut säker på vad man ska ge i tillskott så ska man analysera grovfodret. Då vet du vad du ska lägga till om hästen inte håller hull.
Har du ingen analys och vill ge något extra så skulle jag ge uppblött lusern till en gammal häst. Det är fiberrikt, innehåller protein, och är lätt att tugga i sig. Skulle gamlingarna tappa mycket muskelmassa måste man kanske ge ett ännu mer koncentrerat proteinfoder. Då behöver du som sagt analysera grovfodret, så att du vet att du gör rätt.

 OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.