Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Svårt fodra alla hästar i samma lösdrift på rätt sätt


Publicerat: 2012-06-15
Hej!
  
Jag har mina hästar på lösdrift. Alla går i samma hage och har fri tillgång till hö dygnet runt. Hästarna är från 2 år upp till 16 år. De får inget kraftigt foder eftersom många av hästarna har mycket lätt för att lägga på sig. Dessa hästar får nästan inget kraftfoder alls, de får lite havre efter att de jobbat. Men då är problemet att de äldre hästarna nästan blir lite för tunna. Vad skall jag göra, räcker det att utfodra dessa hästar med extra mycket kraftfoder och med vad i så fall? Den ena av dem är mycket pigg och energisk, så han behöver absolut inte kraftfodret för att bli piggare.
  
Tacksam för svar!
Mvh, Sofie

Eva Dahlströms svar:

Hej Sofie,
 
När hästar får fri tillgång på grovfoder kan det bli ett rejält överskott av energi i foderstaten. Speciellt till hästar som inte har ett högt näringsbehov och som inte gör så mycket. Resultatet blir precis som du säger att en del har lätt att lägga på sig och en del kan bli lite överenergiska.
Trots det så kan några individer ha svårt att hålla hull och det kan bero på olika orsaker som ålder, tänder, rangordning med mera.
  
Vill man vara absolut säker på vad man ska ge i tillskott så ska man analysera grovfodret. Då vet du vad du ska lägga till om hästen inte håller hull.
Har du ingen analys och vill ge något extra så skulle jag ge uppblött lusern till en gammal häst. Det är fiberrikt, innehåller protein, och är lätt att tugga i sig. Skulle gamlingarna tappa mycket muskelmassa måste man kanske ge ett ännu mer koncentrerat proteinfoder. Då behöver du som sagt analysera grovfodret, så att du vet att du gör rätt.

 
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar