Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Förvirrande med olika typer av magnesiumtillskott

Hej! Jag har fått rådet att ge min häst tillskott av magnesium. Problemet blir när man ska välja vilken typ av magnesium, vad tas upp bäst av just hästar? Är det magnesiumoxid som finns i de flesta märken för häst, magnesiumcitrat eller någon annan typ av magnesiumförening? Hur räknar man ut doseringen mot foderstaten av de olika magnesiumföreningarna, ändras doseringen av rent magnesium vid olika föreningar?


Eva Dahlströms svar:

Hej,
  
För att veta om hästen behöver extra magnesium måste man först ha en analys på grovfodret. Annars är risken stor att du felutfodrar.
  
Extra magnesium brukar rekommenderas till nervösa och lite hispiga hästar, i tron att lugnet ska infinna sig. Har man ett sådant problem måste man först se över foderstaten, så att man inte utfodrar hästen med en massa överskottsenergi. Det är inte helt ovanligt – eftersom våra grovfoder ofta innehåller rejält med energi. En del hästar blir tjocka, men en del kan reagera med att bli tittiga och stressiga. Alltså gäller det att balansera foderstaten och att inte ge mer energi än vad arbetet kräver.
  
Beroende på grovfodrets innehåll av mineraler (kalk, fosfor och magnesium) tillsätter man ett mineralfoder som passar. Om det då fortfarande fattas magnesium, då kan det vara aktuellt med ett tillskott.
Jag räknar dock foderstater varje dag till hästar i hela Sverige och efter att ha valt ett passande mineralfoder har jag aldrig behövt ge extra tillskott av magnesium. Så det är alltså inget vanligt problem.
  
Om du har kommit fram till att din häst behöver extra Mg kan du köpa det som finns framtaget på marknaden för häst och ge den mängd som fattas. Det skiljer sig en del i magnesiuminnehåll mellan de olika föreningarna, men det ska inte skilja så mycket på upptaget. Det finns mest magnesium i magnesiumoxid, cirka 53 procent. Ge efter rekommendationerna på burken och ge bara det som fattas.
  
Hoppas du får ordning på detta!
Hälsningar EvaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar