Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Vad gäller med loppfrön?

Hur är det egentligen med loppfrön? Jag har hört att man inte ska ge dem kontinuerligt för att det blir någon form av tillvänjning och att slemmet inte suger åt sig eventuell sand då. Vilket är det optimala doseringsförfarandet för att bli av med sand i tarmarna? /Birgitta

Eva Dahlströms svar:

Hej!
  
Jag har inte sett något försök som visar på att effekten skulle avta om du ger loppfrön kontinuerligt. Om du får ett minskat sandinnehåll av att ge loppfrön, så blir det ju efter hand mindre sand som kommer ut. Detta behöver inte betyda att slemmets effekt har avtagit.

 
Man har gjort olika försök med både mineralolja och loppfrön och bara loppfrön, för att se vilket som ger bäst effekt. Forskarna har fått väldigt varierande resultat och det har varit stor variation mellan hästarna. Det finns även försök gjorda med linfrö, där man har fått en långsam minskning av sanden. Det man vet är att loppfrön inte är farliga och att slemmet för med sig sand. Det är dock fortfarande ovisst hur mycket sand som förs med.
  
Har man problem med sandhagar tycker jag definitivt att man kan jobba förebyggande och ge loppfrön då och då. Om man köper malet loppfrö är rekommendationen för utrensning ett hekto, två gånger per dag i två till tre veckor.
Underhållsdosering rekommenderas till 0,5-1 hekto per dag. Vanliga loppfrön och linfrön ska kokas så att man får fram det attraktiva slemmet.


För att minska hästarnas sandintag är det bra med grovfoder i hagen, så att de har något att göra. Ni kan på så sätt minska deras intresse för att dra upp gräsrötter och rota runt.OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar