Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur fodras en avvand fölunge?


Publicerat: 2014-08-02

Vad ska en avvand fölunge äta? I vilken ålder är det bäst att vänja av i foderhänseende? Och vilka problem är vanligast bland nyavvanda fölungar?
/Tacksam för svar


Eva Dahlströms svar:

Hej!

När fölungen går med sin mamma får den automatiskt tillgång till hennes foder. Ett digivande sto har ett extremt högt näringsbehov, så det är gräs av hög kvalitet eller ett mycket näringsrikt grovfoder som gäller.

När den ska vänjas av är vi inne på hösten eller vintern, och fölungen ska då vara van vid att äta ordentligt med grovfoder. Nu är det mycket viktigt att du har en analys på grovfodret, så att du vet dess innehåll. Annars har du ingen aning om vilket kraftfoder och mineralfoder du ska köpa - eller hur mycket du ska ge.
Så beroende på grovfodrets innehåll köper du ett kraftfoder som passar, och vänjer fölungen successivt vid att äta sitt kraftfoder. När den ska vänjas av ökar man bara givan till det som behövs.

Här har vi ett av felen som görs vid avvänjning. Fölen är jättefina så länge de får gå och dia, men efter ett tag när de blivit avvanda kan de se helt anskrämliga ut. Varför?
Många gånger har man ett oanalyserat grovfoder - vilket gör att hästägaren har valt fel kraftfoder, fel mineralfoder och dessutom kanske ger fel mängd. 

Jag är alltid lika förundrad över att man lägger ner så mycket pengar på allt runt omkring sitt hästägande, men inte kan göra en foderanalys och en foderstat till sin unghäst. Här sätter du grunden för hur framtiden kommer att bli, så jag lovar, det är väl satsade pengar att fodra unghästen rätt! 

Lycka till!
/Eva 
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar