Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Vad ska man tänka på när man utfodrar shettisar?

Hej!
 
Min fråga gäller en shettis, 14 år gammal, som är lite tunn. Hon stod tills i dag på magert bete och fick 1,5 kilo hö/dag och häst. Nu har de fått byta till ett bete med lite mer gräs. Eftersom risken för fång fortfarande finns undrar jag vad man kan fodra med för att få henne rundare? Vad bör jag tänka på framöver när jag utfodrar shettisar?
 
Mycket tacksam för svar. /Linn


Eva Dahlströms svar:

Hej Linn,
 
Man får helt enkelt göra en foderstat, så att man vet vad man ska fodra och hur mycket. För att göra en foderstat behöver man en analys på grovfodret.
 
En del tycker ibland att det inte är så noga till de små hästarna, för de ska ha så lite i alla fall... Men då är det ännu viktigare att det man ger är rätt, eller hur? En liten häst behöver också energi, protein och mineraler i rätt mängd.
I ditt fall tycker jag att du kan börja med att öka högivan eftersom hon är lite tunn. Sen är det bra om du kan skaffa analys på grovfodret så att man kan göra en foderstat.
  
Försiktiga foderbyten, hygieniskt bra foder och strö, balanserad foderstat, bra foderrutiner och motion är åtgärder som man kan vidta för att minska risken för fång.
 
Hoppas det går bra,
Hälsningar Eva


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar