Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Vad ska min överviktiga nordsvensk äta?


Publicerat: 2011-06-13
Hej!
 
Jag har en rejäl nordsvensk brukshäst, 15 år, som jag börjat träna dressyr med. Han får också många långa skogsturer. När jag köpte honom i september var han ganska oriden och fet av enbart bete. Nu under vintern har han gått på lösdrift med fri tillgång på hösilage, och är fortfarande något överviktig. Jag rider honom 4-5 dagar i veckan, och efter varje ridtur får han 2 dl betfor och cirka 5 dl av Granngårdens havrefria müsli. Dessutom cirka 1 dl pelleterade mineraler. Låter detta som en vettig foderstat?
  
Mvh Marianne

Eva Dahlströms svar:

Hej Marianne,
 
Foderstaten är vettig på det sättet att han får fri tillgång till grovfoder, vilket är bra och det är så man egentligen vill göra. Problemet är att grovfoder ofta håller en så pass bra näringsmässig kvalitet att fri tillgång ger feta hästar. Det gör att man ibland blir tvungen att begränsa givan och kanske lägga in lite halm som komplement. Det är ett sätt att komma åt övervikt.
 
När det gäller kraftfoder så ska man inte ge kraftfoder om hästen är överviktig. En skvätt betfor kan man ge för att mineralerna ska slinka ner. Så i stället för kraftfoder - ge en morot, ett äpple och gärna mer arbete... 
 
Lycka till, hälsningar EvaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar