Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Vågar jag ge av hösilagebalen som har vita lager?


Publicerat: 2011-05-25
Hej! 
 
Jag har precis köpt hösilage och har öppnat en bal som har vita fält mellan lagren. Det luktar kanske lite jäst men absolut inte mögel, jag blir ändå lite orolig. Vågar jag ge av balen? De vita fälten är där det är lite sämre pressat, eller där det ligger grövre "gräs".
 
Tacksam för svar!

Eva Dahlströms svar:

Hej,
ja, det låter som att det är jästsvampar i dina balar. Jästsvampar bildas bl.a. när det finns tillgång på syre. T.ex. om man har för få plastlager, dålig plastkvalité, hög ts-halt eller grov gröda som gör att det är svårt att få ut syret när man pressar och plastar. Kommer det in syre i balen eller om det bildas ¨ syrefickor¨, så blir det en bra miljö för jästsvampar och andra mikroorganismer.
Om det inte är så mycket jästsvampar så kan du ta bort det som är synligt och fodra resten. Är det däremot väldigt mycket och kanske stora fält av jäst, då är det en indikation att det inte har fungerat vid pressningen och plastningen. Problemet är att en del andra mikroorganismer gillar jäst och kan då utvecklas bredvid. Det kan bildas mögelsporer och gifter av olika slag.
Är det väldigt mycket, då tycker jag att du ska prata med den som har producerat fodret. Det är bra för producenten att få veta, på vilket sätt fodret inte är bra, för då kan han åtgärda detta till nästa gång. Säger man inget, då kan man få samma problem igen.
Hälsningar Eva


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar