Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


"Våra ridskolehästar är jättelösa i magen"

Hej!

På vår ridskola har vi råkat få okrossat korn blandat i havren, så vi kokar havren/kornet för att hästarna ska kunna ta upp det. Men då är det så att våra ridskolehästar är jättelösa i magen, trots ett riktigt bra höslige (analyserat) och en kur magtarm nyligen. Så vi undrar om det kan bero på att vi kokar kraftfodret, om det kanske blir fel i magen? Dessutom luktar det väldigt illa om havren när vi har kokat den, är det normalt?

//Erika

Eva Dahlströms svar:

Hej Erika,
 
När hästar har lös träck så får man titta över flera saker. Bland annat ska man se till att hästarna får tillräckligt med grovfoder. Detta gäller även i hagen, så att de inte sätter i sig en massa fruset gräs eller annat som de egentligen inte borde äta.

Fodrar man med hösilage så måste mängden grovfoder ökas jämfört med hö, annars kan fiberintaget bli för lågt. Att hösilaget är analyserat betyder inte automatiskt att fodret är bra, när det gäller den hygieniska kvaliteten. Det kan bara en hygienanalys ge svar på. Det är besvärligt att upprätthålla en bra hygienisk kvalitet på vissa grovfoder, nu när vi hade varmt och fuktigt väder. Mögelsporer älskar sådant väder och då gäller det att hålla gluggarna öppna och vara extra noga. Detta gäller även spannmål och halm. Det var inget vidare skördeväder i höstas och i vissa områden var det svårt att få in till exempel halm med bra kvalitet.

I ert fall verkar havren vara av sämre hygienisk kvalitet, för det ska inte lukta illa om man kokar havren. Det blir en svag ¨grötdoft¨ när man kokar havre och det är en angenäm doft tycker jag. Jag tycker att ni ska prova att byta havre eller ge något färdigfoder istället. Eftersom det är ridskolehästar och ni har analys på grovfodret - gör foderstat till hästarna. Det finns massor med pengar att tjäna på att ni ger rätt kraftfoder i rätt mängd och att även mineralfodret blir rätt.

Lycka till!
Hälsar Eva

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar