Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Varför äter inte min fyraåring?

Hej,
Jag har en fyraårig halvblodsvalack. Han är lite svår i maten. Hö och ensilage går bra, men när han får kraftfoder (havre och Krafft Grov) tar det sån tid för honom att äta, om han överhuvudtaget försöker.

Ibland kan han bara skita i maten, då får man röra lite i den och så tar han några tuggor - sedan får man röra lite igen. Vissa dagar äter han upp allt och ibland får man vara glad om han får i sig i alla fall hälften (får cirka 1 liter åt gången).

Jag fick tänderna raspade på honom förra året och för någon vecka sedan var veterinären där och kollade till tänderna på honom igen, men de behövdes inte raspas sa hon. Så varför äter han inte?
För övrigt är han pigg och fräsch, vaken, framåt, glad, fin i pälsen och allt det där...Eva Dahlströms svar:

Hej,
Det är alltid besvärligt med hästar som inte äter, men en vanlig orsak hos hästar i din hästs ålder, fyra år, är trots allt tänderna. Tandfällningen pågår under en lång tid och är en utdragen process. Det är inte bara raspning som kan vara aktuellt utan själva tandfällningen kan orsaka problem som till exempel att en mjölktand sitter kvar som en "hatt" över den nya, framväxande tanden.
Det kan bildas "fickor" mellan tänderna som kan ge upphov till en inflammation och så vidare. Så det kan finnas många olika orsaker till att hästen får bekymmer att tugga eller är ovillig att äta.

Jag tycker att det är viktigt att göra en grundlig undersökning, där man kan fixera hästen, kanske ge lugnande så att veterinären har en chans att se igenom munhålan ordentligt i lugn och ro. Man kan då passa på att titta i svalget så att det inte finns några problem längre ned.
En annan åtgärd är att se över hur fodret förvaras. Är det fritt från råttor, fåglar och andra husdjur? Det händer ibland att till exempel katter som är i foderrummet får en ful ovana att krafsa runt i säckar med foder och även använda vissa fodersäckar som toalett. Detta kanske man inte tänker på - och serverar man ett sådant foder till sin häst så uppstår förstås en viss tvekan till fodret.

Under tiden som du letar efter orsaken så kan du prova att blöta upp fodret tillsammans med till exempel betfor och se om hästen tycker att det är enklare att äta.

Lycka till!
Eva
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.