Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Varför äter mitt sto så mycket salt?

Hej!

Jag har ett varmblodssto på 8 år. Jag är så bekymrad över varför hon äter så mycket saltsten, det går ibland en sten på 5-6 dagar. Hon får 1 kg Krafft Grund varje dag och där i ska ju allt finnas. Är det något som hon saknar i mineral- eller vitaminväg?


Eva Dahlströms svar:

Hej,

När hästar äter ovanligt mycket salt så är det ibland en ovana som de har lagt sig till med. Ibland kan det börja med att hästen har fått för lite grovfoder en period och då upptäckt att man kan sysselsätta sig med en saltsten istället. Kanske har hästen alltid gillat salt och successivt ökat saltintaget, vilket ofta ökar vattenintaget, som i sin tur ökar saltintaget och så vidare.

Jag skulle ta bort saltstenen ett tag och ge salt i maten istället. 20- 30 gram kan vara lagom per dag i underhåll. Och skulle hon gå i hårt arbete och svettas mycket, då får man öka givan. En galopp- eller travhäst i hårt arbete på sommaren kan behöva 130 gram extra och distansritthästar ännu mera.

Om hon saknar något i mineralväg beror helt på hur mycket mineraler det finns i ditt grovfoder. Enda sättet att ta reda på det är att ta analys på grovfodret. Då kan man välja rätt kraftfoder och rätt mineralfoder som passar till ditt grovfoder. Är man flera stycken i stallet som har samma grovfoder så kan man hjälpas åt att betala analysen. Köper man sen större förpackning av mineralfodret så blir det billigare för alla i längden.

Hälsningar EvaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar