Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Varför behöver hästen mer hö när det är kallt?

Hej! Kan du förklarar det här med att hästar behöver mer grovfoder när det blir kallt. Jag bor i Norrbotten och flera hästar i vårt stall går på lösdrift. Hur ska vi tänka när kylan kommer, hur mycket måste grovfodret ökas? Går det lika bra att ge halm i stället för mer grovfoder?
  
Mvh,
Ingela


Eva Dahlströms svar:

Hej!
  
När hästen äter och omsätter sitt foder i kroppen bildas det värme. Det blir en större värmeproduktion om hästen äter grovfoder jämfört med kraftfoder. Grovfoder kräver mer tuggning och en stor del av fodret bryts ner genom mikrobiell jäsning, vilket ger en större värmeproduktion. Detta är finurligt gjort, för det betyder att hästen kan hålla värmen om den ges chans att äta grovfoder.
  
Du skriver att dina hästar går på lösdrift och kanske har de fri tillgång på grovfoder? I så fall reglerar de detta själva. Är det så att de har en reglerad grovfodergiva, men kanske har tillgång till halm (med bra hygienisk kvalitet) räknas det också till grovfoder och de kan reglera med halmen. Annars kan du öka grovfodret med 10 till 20 procent, eller så mycket att ni ser att hästarna verkar tillfreds.
  
Det finns uträknat hur mycket extra energi som går åt för att hålla värme vid olika temperaturer – men eftersom både regn, vind och kyla påverkar blir det för invecklat att redogöra för i denna spalt. Hästens hull och päls påverkar givetvis också behovet av extra foder. Glada hästar som ser nöjda ut är nog den bästa parametern!
  
Hälsningar
EvaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.