Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Varför behöver hästen mer hö när det är kallt?


Publicerat: 2016-01-07

Hej! Kan du förklarar det här med att hästar behöver mer grovfoder när det blir kallt. Jag bor i Norrbotten och flera hästar i vårt stall går på lösdrift. Hur ska vi tänka när kylan kommer, hur mycket måste grovfodret ökas? Går det lika bra att ge halm i stället för mer grovfoder?
  
Mvh,
Ingela


Eva Dahlströms svar:

Hej!
  
När hästen äter och omsätter sitt foder i kroppen bildas det värme. Det blir en större värmeproduktion om hästen äter grovfoder jämfört med kraftfoder. Grovfoder kräver mer tuggning och en stor del av fodret bryts ner genom mikrobiell jäsning, vilket ger en större värmeproduktion. Detta är finurligt gjort, för det betyder att hästen kan hålla värmen om den ges chans att äta grovfoder.
  
Du skriver att dina hästar går på lösdrift och kanske har de fri tillgång på grovfoder? I så fall reglerar de detta själva. Är det så att de har en reglerad grovfodergiva, men kanske har tillgång till halm (med bra hygienisk kvalitet) räknas det också till grovfoder och de kan reglera med halmen. Annars kan du öka grovfodret med 10 till 20 procent, eller så mycket att ni ser att hästarna verkar tillfreds.
  
Det finns uträknat hur mycket extra energi som går åt för att hålla värme vid olika temperaturer – men eftersom både regn, vind och kyla påverkar blir det för invecklat att redogöra för i denna spalt. Hästens hull och päls påverkar givetvis också behovet av extra foder. Glada hästar som ser nöjda ut är nog den bästa parametern!
  
Hälsningar
Eva
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar