Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Varmblod som har svårt att gå upp i hull

Hej!

Jag har en varmblodsvalack på tio år. Men jag har ett litet problem. Han har svårt för att gå upp i hull.
Innan sommarbetet så fick han totalt cirka 4 liter Grund om dagen, som han inte riktigt stod sig på. Så vår tanke har nu varit att öka till 5 liter om dagen. Men jag ska ju självklart gå mot strömmen och har nu fått i skallen att jag vill komplettera den sista litern med något annat foder. Helst med mindre energiinnehåll men med mer fett.

Hästen har även haft två foderstrupsförstoppningar i sommar, så jag vill helst ha ett foder som går bra att blöta ihop med Grunden. Ska också tillägga att han får (per dag): Cirka 11 kilo hösilage (som jag inte kan analysvärdet på just nu), 5 deciliter blöt betfor, Krafft Grund, extra vitlök och mineraler. (Även äppelcidervinäger i betforn.)

Finns det något bra alternativ? Han väger lite drygt 600 kilo och är cirka 170 centimeter hög. Hästen används i stort sett för promenadridning, och någon enstaka lektion för instruktör lite då och då.

Jättetacksam för svar!
/Förvirrad hästägare


Eva Dahlströms svar:

Hej,

Det du ska göra är att få fram en analys på hösilaget. Det är bara när du vet vad ditt hösilage innehåller som du kan gå vidare och ta reda på vilket kraftfoder och mineralfoder som du ska komplettera med. Det kan hända att ditt hösilage innehåller lite protein och då hjälper det inte att ge extra energi för hästen kan inte bygga upp sina muskler utan protein. Detta är bara ett exempel på vad som kan hända.

När det gäller hösilage så är det också viktigt att veta ts-halten, det vill säga torrsubstanshalten i hösilaget. Det är alltså den torra delen av fodret. Hösilage är fuktigare än hö och det betyder att man måste fodra större mängd av ett hösilage än ett hö, annars får hästen i sig för lite grovfoder. Ts-halten får man också reda på i analysen.

När du har fått dina analysvärden på grovfodret så gör man en foderstat åt hästen. Antingen gör man foderstaten själv eller tar hjälp av någon. Hoppas det går bra!

Hälsningar,
Eva

Analys inför hösten
Eva vill passa på att uppmana alla att ta analys på grovfodret för att kunna planera inför hösten. Det är speciellt viktigt att analysera i år eftersom skördetidpunkten har varierat mycket, vilket innebär att näringsvärdet i grovfodret också kommer att variera. Det kan kännas krångligt att fixa en analys, men har man en sådan kan man ge rätt kraftfoder och mineralfoder under hela vintersäsongen, vilket garanterat ger en friskare och gladare häst. Och det är ju vad vi alla vill ha!
 


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar