Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Vi har så dåligt proteinvärde i hösilaget - kan vi ge soja?


Publicerat: 2011-09-06
Hej!
 
Vi har analyserat vårt hösilage i år och fick då reda på att proteinhalten är mycket låg, medan energin är hög. Kan vi utfodra våra hobbyhästar med detta ändå och ge exempelvis soja för att få upp proteinet? Finns det någon gräns för hur "dåliga" värden det kan vara? Och hur mycket soja kan man ge? Vårt foder: Ts-halt 71 %, Energi 7,3MJ/kg foder och sm råprotein 13g/kg foder.
 
Tack på förhand!

Eva Dahlströms svar:

Hej!
 
Visst kan man ge hobbyhästar detta hösilage, men då måste man komplettera med ett proteinfoder - precis det som ni är inne på. Till digivande ston och unghästar är detta hösilage för proteinsvagt, så hur dåliga värdena kan vara beror på vilken hästkategori som ska utfodras.
 
Ett hekto soja/100 kilo vikt brukar inte vara några problem och man kan fodra mer, men vilken övre gräns som gäller för hästar vet vi inte riktigt. Vill man fodra mer ska man vara noga med att givorna delas upp på flera utfodringstillfällen och att hästen har en fiberrik foderstat, alltså mycket grovfoder. Försiktig tillvänjning gäller för alla fodermedel. Det finns även färdigfoder som innehåller mycket protein, ifall man inte vill använda soja.
  
Om man får väldigt låga eller avvikande värden på analysen ska man fundera över om det är möjligt. I ert fall borde detta vara en gammal vall, ogödslad, inget klöver och skördat sent.... Då kan det stämma. Skulle ni däremot ha en bra vall och har skördat tidigt, då kan man undra om ni har tagit ut provet rätt. Man ska alltid vara noga med att få med bladen. Det är i bladen som den mesta näringen sitter. Försök att få ett så representativt prov som möjligt.
 
Det är toppen att ni har tagit prov, för då vet ni vad problemet är om hästen inte musklar sig tillräckligt. Ni slipper förmodligen en svacka på hästarna eftersom ni är med från början med proteinfoder.
 
Bra gjort, Hälsningar Eva
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar