Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Vilken torrsubstansnivå är bäst?

Hej! Jag funderar på att köpa hösilage till hösten och där jag har tänkt att köpa kan man välja om man vill ha hösilaget i torrsubstans 55% eller 65% och jag vet inte vilket som är bäst? Vilket ska jag välja till min b ponny som är fångponny? Sen undrar jag om 20-30 gram protein per kilo hösilage är ett bra värde till en fång häst. Tack på förhand!
Med vänliga hälsningar Emma

Eva Dahlströms svar:

Hej Emma, det viktigaste är att hösilaget har en hög hygienisk kvalitet. Vid 55 % t.s. bör det ha skett en mjölksyrajäsning i fodret, vilket gör att fodret blir konserverat. När man öppnar en sådan bal så brukar den ha en längre hållbarhet jämfört med balar som har en högre t.s.halt och där mjölksyrajäsningen kanske inte har kommit igång utan fodret är egentligen bara vaccumförpackat. Utfodras balarna snabbt efter öppnandet så går det bra med högre t.s. också.
I ditt fall så är det givetvis också intressant att fodret inte är för näringsrikt och då passar 20-30 gram smältbart protein/ kg foder bra. Du bör även titta på är hur mycket mineraler som hösilaget innehåller. Titta på analysen om det finns med. Då vet man vilka mineraler man behöver köpa och hur mycket man ska ge. I de flesta mineralerna så är selen och e-vitamin tillsatt och då får hästen detta på köpet, annars bör man lägga till e-vitamin och selen.
Hälsningar
Eva Dahlström

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar