Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen


Publicerat: 2020-03-10

Jag har en fråga om fodertillskott vid pälsbyte. Förra våren föll min ponny ur mitt under pälsbytet, ungefär i mars, och nu vill jag vara förberedd så att det inte händer igen. Vad bör jag ge henne för att motverka att hon tappar i hull, och "boosta" så att hon får lättare att byta päls?


Eva Dahlströms svar:

Hej!
  
Nu kommer vi till tiden när hästarna ska byta päls och det intressanta är att det jobbet påbörjades redan runt december–januari. När vi ser att hästen fäller, ja då har redan den nya pälsen vuxit ut. I det läget tycker vi ibland att hästen har tappat muskler och är hängig. Och så kan det vara, för hästen prioriterar pälsen före muskel- och fettansättning. Har man då en foderstat där kanske proteinet ligger på gränsen, då räcker det inte till både päls och arbete, och vi tycker kanske därmed att hästen inte är på hugget. Se över foderstaten och öka fodergivan så att det räcker både till jobb och päls.
  
Många vill ge extra B-vitamin, vilket egentligen inte behövs om hästen för övrigt är frisk och har en bra mage. Hästar tillverkar nämligen B-vitamin i grovtarmen. Men har du alltid gett extra B-vitamin och tycker att det blir skillnad, fortsätt med det då. B-vitamin är vattenlösligt och kissas ut om behovet inte finns.
Det viktigaste är att hästen har en fungerande grovtarm, får tillräckligt med protein och trivs med livet. Då brukar det bli bra även vid hårfällning.
  
Hälsningar
Eva
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar