Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat


Publicerat: 2020-02-10

Hej! Jag har en svårfödd häst som får tre liter havre, två liter betfor samt 15 kilo hö med analys – och det är väldigt näringsrikt samt innehåller mycket protein.
  
Vi har också gjort en foderstat som beräknar att han får i sig det han behöver. Han är avmaskad, men går fortfarande inte upp i hull. Han skulle behöva lägga på sig lite mer men jag vet inte vad jag ska ge honom. Kan du hjälpa mig?


Eva Dahlströms svar:

Hej!
  
För att ha möjlighet att ge ett så bra svar som möjligt hade jag behövt lite mer bakgrundsinformation om hästen – som till exempel hur länge det har pågått, om det är en importhäst, tävlingshäst och så vidare. En frisk häst som får ett väldigt näringsrikt grovfoder, som i ert fall, behöver knappt något extra kraftfoder.
Man får göra en felsökning och nedan är några faktorer som kan ställa till det. Kan det vara fel på analysen? Alltså att grovfodret inte stämmer med analysen och har lägre värden än det man har utgått ifrån?
  
Hästen äter kanske
inte så mycket grovfoder som ni har trott, exempelvis på grund av konkurrens eller dåliga tänder. Trots att hästen är avmaskad kanske den har fått en ny smitta på grund av flytt eller byte av hagar?
Om en individ tränar och tävlar, byter stall, ägare och träningsform kan detta påverka uppkomsten av magsår. Någon bakomliggande sjukdom, som till exempel grovtarmsinflammation eller magsår, kan vara orsaken till att hästen inte lägger på sig.
Så du får fundera på hur du ska gå vidare. Jag skulle börja med att ta bort havren, ifall att han har magsår, och ge fri tillgång på grovfoder.
  
Fortsätt med betfor, koka kanske linfrö under en tid, ge olja (vanlig rapsolja) och så vidare. Går han på sandig mark kan loppfrön vara bra under en period.
Så ta fram en ny foderstat (grundat på den vikt du vill ha), helst utan stärkelse och i balans. Se till att mineralerna innehåller selen, så att du inte missar det.
  
Lycka till och vill du ha mer hjälp så hör av dig!
  
Hälsningar
Eva
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar