Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur komplettera när höet är "för" bra?


Publicerat: 2019-11-23

Hej hej! Till skillnad från förra året har vi i år fått in väldigt fint hö, med nästan för bra värden. Jag har två storhästar, lättfödda. Problemet nu är att höet vi har fått in är alldeles för bra för att jag ska kunna ge dem så att de har att göra länge.
 
Allra helst vill jag ha dem på fri tillgång, men det kommer inte att fungera. Vi har själva slagit höet och jag använder ju helst det till mina egna. Samtidigt kanske det är bättre att söka hö som inte är lika ”bra”, och sälja mitt till någon som verkligen är i behov av energin och proteinet? Eller ska jag kanske försöka få tag på halm så att tuggbehovet tillgodoses? Hur ska jag tänka?


Jenny Redgårds svar:

Hej!
 
Jag tycker att båda dina alternativ är bra, personligen skulle jag så långt det är möjligt valt att använda det foder jag redan har hemma och dessutom har varit med och skördat. Försök sedan hitta ett parti halm och använd halmen till att balansera upp det näringsrika höet.
Det är viktigt att halmen är av mycket bra hygienisk kvalitet, den ska lukta gott och inte damma. Ofta är man inte lika noga med hanteringen av halm vid skörd, så undersök den noga innan köp. Ett alternativ till halm för att få ner det totala näringsinnehållet i foderstaten skulle kunna vara gräsfröhalm. Det är gräs som har skördats sent och därmed har ett näringsinnehåll som ligger mellan hö och halm.
  
Det brukar dock generellt vara svårare att få tag på gräsfröhalm än vanlig halm. Hur mycket hö du ska ersätta med halm/gräsfröhalm beror på näringsinnehållet i ditt hö och dina hästars näringsbehov. Beräkna en foderstat för att se hur mycket hö du behöver ge för att täcka proteinbehovet, därefter kan du lägga till halm för att täcka resterande energibehov och inte minst hästens behov av långa ättider. 1 kilo torrsubstans (cirka 1,2 kilo hö) per 100 kilo häst är det som brukar anges som minsta grovfodergiva, kan man ge mer utan att hästen blir i överhull är det så klart ännu bättre. Tänk dock på att även halm tillför energi till foderstaten, men inte i samma mängd som hö.
  
Om du i stället väljer att köpa in ett helt nytt parti hö, som är mer anpassat efter din hästs behov av näring, så var även här noga med att undersöka den hygieniska kvaliteten. Jag upplever att hö med lågt näringsinnehåll något oftare har en sämre hygienisk kvalitet. Och hästar får lätt problem med luftvägarna om de utfodras med grovfoder som innehåller en hög andel mögelsporer.  
  
Vänliga hälsningar
Jenny Redgård
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet