Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur mycket lusern motsvarar ett kilo hö?


Publicerat: 2021-02-28

Hej!

Jag ser många, bland annat i mitt stall, som stödfodrar med lusern/hackad strå, och då ger någon liter om dagen. När jag hade min gamla häst så fick jag ge hackad strå de sista åren (han hade haft allvarlig foderstrupsförstoppning så jag ville inte ge pellets), och jag gav hinkvis för att det skulle kompensera hö/hösilage. Så till min fråga, hur mycket lusernpellets respektive hackad strå ska man ge för att det ska motsvara ett kilo hö? Och om man ger uppblött lusernpellets så behöver ju inte hästen tugga ordentligt, vilken påverkan kan det få på hästens behov av att tugga, tänker både på tänderna och mage/tarm.


Eva Dahlströms svar:

Ett kilo hö (producerat för häst) kan ofta ligga på samma energimängd som lusern, däremot så brukar proteinhalten ligga lägre i hö. Hö kanske har ca. 20- 60 gram smältbart råprotein/kg, jämfört med lusern som ligger på ungefär 105-135 gsmbrp/kg. Detta är ungefärliga värden.

Lusern brukar passa bra när man vill få in lite extra protein i foderstaten. Och då räcker det kanske med bara 0,4-1 kg dag, för att täcka upp det som fattas.

Om man ger stora mängder uppblött lusernpelletts, så brukar det finnas en anledning, som t.ex. att det är en gammal häst som har svårt att tugga. Då är det inte så mycket man kan göra, mer än att erbjuda lättuggat foder. Ofta går det väldigt bra för sådana hästar i alla fall och de brukar klara magen också.

Behöver man ge stora mängder lusern till en häst som kan tugga, t.ex. vid grovfoderbrist, ja då kan man ge lusern som hackat strå. Kanske uppblandat med halm och då brukar det också gå bra, både med tuggbehovet och magen.

Oavsett tandstatus, så bör lusernpellets blötas, just för att slippa risken att de sätter i halsen.

Hälsningar EvaFler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

När är vaccinet mot eksem på marknaden?
Mälaren Hästklinik svarar
Är det farligt att spruta igång stoets brunst?
Mälaren Hästklinik svarar
Rutinerad häst som plötsligt vägrar hoppa vattengrav
Lennart Lindelöw svarar
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 6

– TEMA: Kom längre med tekniken
– Porträtt: Louise Romeike
– Hjärngympa för ryttaren

– Tips från fotografen
– När är hästens karriär över?
– Sissela Smiths favoritövning
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

När är vaccinet mot eksem på marknaden?
Mälaren Hästklinik svarar
Är det farligt att spruta igång stoets brunst?
Mälaren Hästklinik svarar
Rutinerad häst som plötsligt vägrar hoppa vattengrav
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.