Hej!
Hur räknar man ut hästens tuggbehov? Har en lättfödd sjuårig valack som nu äter sju kilo hö (normala värden) och ett kilo kraft morgon och kväll. Han är väldigt fin i kroppen men jag funderar på om hans tuggbehov säkerställs? Han går ute mellan 8-16 nu under hösten och vintern i en väldigt stor och kuperad hage där det än så länge är mycket bete (även om det nu på hösten inte är så mycket näring i betet). Men hur räknar man ut sin häst tuggbehov? Och finns det något tips på hur man kan ta reda på att deras tuggbehov är säkerställt?
Hej,
För att vara säker på att hästen får tugga tillräckligt och att den ska må bra för övrigt, så vet vi att om hästen får äta tillräckligt med grovfoder, så ordnar sig detta. Fri tillgång vore då det optimala, men vi vet också att det inte fungerar på lättfödda hästar eller hästar med ett lågt näringsbehov.
Då har man kommit fram till att om hästen får mellan 1,5- 2 kg ts grovfoder/ 100 kg vikt, så brukar hästen få lagom att tugga och helt enkelt må bra. Grovfoder är inte bara hösilage och hö, utan gräs och halm ingår också.
Ts , torrsubstans, är alltså den torra delen i ett foder. Hösilage kan t.ex. ha en ts-halt på 65% och hö ligger på 84%. Alltså måste man ge flera kg av ett blötare hösilage , än ett hö.
Frågan är om din häst får tillräckligt med ts för att vara nöjd och då beror det på vad han väger. Väger han 550 kg, ja då är 7 kg för lite om han inte får äta gräs.. 7x 0,84 kg ts = 5,88 kg ts, 5,88/5,5= 1,0 kg ts. Men du skrev att han får gå ute och äta gräs, ja då kan det vara lagom. På vintertid så får man öka grovfodergivan.
Väger han 400 kg ( 5,88/4= 1,47) Ja då är det ok och kanske för mycket, om det finns grästillgång. På vintertid så är det bra.
Man behöver inte oroa sig för tuggbehovet om hästen har tillgång till gräs. Det är på vintertid, när hästen kanske står på spån (ingen halm att knapra på) inget gräs . Då är det viktigt att kolla av att grovfodergivan inte blir för låg.
Så får hästen tillräckligt med grovfoder, så blir tuggbehovet tillfredställt och hästen mår bra i mage/tarm och det blir en glad häst, och en glad hästägare.
Hoppas du förstår hur du ska tänka. Hälsningar Eva
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!