Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Hur tänka kring tillskott med örter och kryddor?


Publicerat: 2020-06-28

Hej!
Vad har du för erfarenheter av foder med mycket örter/kryddor med mera i?
Några i mitt stall använder ett tillskottsfoder med bland annat solrosfrö, ärtor, linfröolja, myntha, kanel, kvassia, ålandsrot, fänkål, vitlök, brännässla och rödalmsbark i.

De ger det för att deras hästar varit lösa i magen till och från i större delen av sina liv. Hästarna har blivit bättre i sina magar men vad vet du om ingredienserna? Mvh C


Eva Dahlströms svar:

Hej!

När det gäller örter och tillskott till hästar, så kan man säga att det finns två läger. Antingen tycker du att det är jättebra eller inte, och båda sidor brukar tycka att de har rätt.
Jag kan bara svara för vad jag tycker och min erfarenhet och mina tankar kring detta. Jag tycker att vi bör undvika örtblandningar och tillskott till hästar. Dels är hästar gräsätare och kan inte jämföras med till exempel får som älskar örter och kor som väljer örter/gräs 50/50. Vi har även en alltför liten erfarenhet/forskning kring vad hästar tål och inte, och hur mycket. Det går inte att jämföra forskning som är gjord på till exempel människa, råtta eller hund och tro att det ska stämma på häst.

Forskning är gjord på vitlök och det har visat att det ger blodbrist hos häst vid en viss mängd. En del tycker att då kan man ge mindre, ja, eller kanske inte alls. Men det finns ingen forskning gjord på kanel, timjan, fänkål med mera, och inte heller hur de reagerar med varandra eller vid medicinering, och då kanske vi bör avvakta.

Jag räknar foderstater åt många olika hästar och bland annat får jag in hästar som har oroliga magar, svullna ben, kli i pälsen med mera och ibland lite odefinierade symtom. Åtgärden blir att ta bort alla örter/tillskott och se över att det inte finns mögelsporer i något fodermedel. Det kan också vara en orsak till diffusa problem. Sedan börjar vi om ifrån början med ett ”friskt”, alltså hygieniskt bra grovfoder, och tillsätter mineraler och eventuellt kraftfoder. Vips – hästarna mår bättre – och ingen har blivit sämre…
Detta är mina tankar och ingen vetenskaplig forskning och det vore toppen om man gjorde mer forskning, för jag kan absolut ändra mig, men inte bara på ett tyckande.

Hälsningar
Eva
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Dahlström:

Eva Dahlström


Eva Dahlström driver företaget Oberoende Foderråd, vars mål är att ge oberoende foderrådgivning för alla typer av hästar. Företaget är helt fristående från kommersiell försäljning av foder och rådgivningen grundar sig på svenska rekommendationer och normer. Eva har själv ridit hela sitt liv och har fem egna hästar.
Läs mer om Eva här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur tänka kring tillskott med örter och kryddor?
Eva Dahlström svarar
Forskning som styrker effekten av kylbehandling?
Hanna Borg svarar
Häst som attackerar – vad göra?
Jenny Yngvesson svarar
Jäst – samma för människa som för häst?
Eva Dahlström svarar
Kan hästar vara känsliga för gluten?
Eva Dahlström svarar
Bantning av häst får aldrig gå för fort
Eva Dahlström svarar
Hur sätta i gång häst som inte har ridits på två år?
Victoria Almgren svarar
Tävlingsstoppet ger tid till optimal förberedelse
Emelie Brolin svarar
Ponny som visar aggressivt beteende efter köpet – kan den reklameras?
Eva Johansson svarar
Att tänka på när du sår in betesvall
Eva Dahlström svarar