Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Äldre häst som inte äter upp grovfodret

Hej!

Jag har ett snart 20-årigt halvblodssto som "alltid" har fått 15 kilo ensilage om dagen. Efter sommarens magra bete ville jag få upp henne i hull så hon har sedan augusti fått 1,5 liter lusernpellets om dagen förutom de 3 liter havre och 1 liter betfor (innnan blötning) hon får. Dessutom får hon glukosamin och mineraler med kalk.

Hon är nu i fint hull och rids varierat varje dag cirka en timme. Ensilaget har bra värden (har dem inte tillgängliga). Nu vill hon inte äta upp allt höet. Har läst att äldre hästar kan ha svårt att tillgodogöra sig lusern.

Min fråga är: Ska jag minska höet eller ta bort lusernen?

/MVH Cilla

Jenny Redgårds svar:

Hej Cilla,

Du skriver att hon "alltid" har fått 15 kilo hösilage om dagen men mängden torrsubstans (det som är kvar när vattnet i fodret tagits bort) i ett hösilage kan skilja sig markant beroende på hur länge grödan fått ligga och torka innan den togs in. Om ditt hösilage i år är torrare så får hästen i sig samma mängd torrsubstans på färre kilo.

1,5 liter lusernpellets väger cirka 1 kilo. Detta ger din häst en viss mättnadskänsla och det är naturligt att den då äter något kilo mindre av sitt hösilage. Lusern brukar vara ett bra tillskott till äldre hästar då det är lättuggat och innehåller mycket protein.

Du skriver även att hösilaget är analyserat med bra värden, har du även beräknat en foderstat utifrån dessa värden så att du vet att protein- och mineralbehovet täcks? Utan att veta värdena på hösilaget är det svårt att svara på vilka fodermedel du bör använda och i vilka mängder. Så länge hon är fin i hullet får hon i alla fall i sig tillräckligt med energi (MJ).

Vänliga hälsningar
Jenny Redgård

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar