Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Är det proteinfodret som ger hästen kolik och gallor?


Publicerat: 2011-01-12
Hej!
 
Jag har ett stort halvblod som står på fri tillgång. Hösilaget i år har lågt proteinvärde och han har svårt att sätta muskler. Jag har tagit kontakt med en foderrådgivare som har beräknat att han bör få 5 dl KRAFFT Muskel (protein) om dagen tillsammans med lite betfor.
 
Ungefär två veckor efter foderbytet fick han kolik. Jag håller nu försiktigt på att dra upp proteinfodret igen. Han får i dagsläget 2 dl om dagen. Jag har ökat upp till 2 dl under en period av 1,5 vecka. I morse hade han gallor på frambenen, vilket han inte brukar ha.
 
Finns det något samband mellan kolik och fodergallor, samt proteinöverskott? Kan det vara fodergallor som han nu har fått? Jag kan även tillägga att han får olja och foderjäst i fodret för att smörja magen.

Jenny Redgårds svar:

Hej!
 
Hästar hanterar i regel proteinöverskott bra, så länge inte koncentrationen av protein är mycket hög vid ett och samma utfodringstillfälle. Om du har fått en foderstat uträknad borde dessutom inte denna ge ett stort proteinöverskott, med tanke på det låga proteininnehållet i ditt grovfoder. 
 
Jag tror inte att din hästs kolik och gallor kommer av ett proteinöverskott, men däremot kan din häst vara känslig för just detta proteinfoder. Pröva att utesluta Krafft Muskel igen och se om gallorna försvinner, i så fall bör du nog prova något annat proteintillskott i stället. Lusern är ett bra alternativ då detta är ett grovfoder. Koncentrationen av protein är dock lägre, så du kommer behöva ge en större giva för att täcka hästens proteinbehov.
 
Vänliga hälsningar
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar