Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Är det proteinfodret som ger hästen kolik och gallor?

Hej!
 
Jag har ett stort halvblod som står på fri tillgång. Hösilaget i år har lågt proteinvärde och han har svårt att sätta muskler. Jag har tagit kontakt med en foderrådgivare som har beräknat att han bör få 5 dl KRAFFT Muskel (protein) om dagen tillsammans med lite betfor.
 
Ungefär två veckor efter foderbytet fick han kolik. Jag håller nu försiktigt på att dra upp proteinfodret igen. Han får i dagsläget 2 dl om dagen. Jag har ökat upp till 2 dl under en period av 1,5 vecka. I morse hade han gallor på frambenen, vilket han inte brukar ha.
 
Finns det något samband mellan kolik och fodergallor, samt proteinöverskott? Kan det vara fodergallor som han nu har fått? Jag kan även tillägga att han får olja och foderjäst i fodret för att smörja magen.

Jenny Redgårds svar:

Hej!
 
Hästar hanterar i regel proteinöverskott bra, så länge inte koncentrationen av protein är mycket hög vid ett och samma utfodringstillfälle. Om du har fått en foderstat uträknad borde dessutom inte denna ge ett stort proteinöverskott, med tanke på det låga proteininnehållet i ditt grovfoder. 
 
Jag tror inte att din hästs kolik och gallor kommer av ett proteinöverskott, men däremot kan din häst vara känslig för just detta proteinfoder. Pröva att utesluta Krafft Muskel igen och se om gallorna försvinner, i så fall bör du nog prova något annat proteintillskott i stället. Lusern är ett bra alternativ då detta är ett grovfoder. Koncentrationen av protein är dock lägre, så du kommer behöva ge en större giva för att täcka hästens proteinbehov.
 
Vänliga hälsningar
Jenny Redgård


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som inte går fram alls i ridhus
Victoria Almgren svarar
Ansvar för skötsel av paddock i inackorderingsstall
Eva Johansson svarar
Hoppning för häst som stressar upp sig
Karin Martinsen svarar
Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svararGalleriet på Hippson Market