Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Är betfor ett måste?

Hej!
 
Har börjat fundera över betforens betydelse. Vet ju att det är bra för fibrernas skull, smakligheten samt för tävlingshästar som behöver få i sig vätska under tävling. Men för mig med en lättfödd ponny ("mullerider") där vartenda energiintag räknas undrar jag om det är nödvändigt? För att få ihop en foderstat med så stor andel grovfoder som möjligt utan att tippa över i energin så blir det ju väldigt lite betfor (cirka 3 dl/dag) jag kan ge och då kanske det ändå inte blir så stor skillnad i det nyttiga fiberintaget?
Jag skulle vilja skippa betforen helt i år och kunna ge lite mer grovfoder i stället, men stallkompisarna tycker jag är konstig. Betfor är för många ett måste verkar det som... Vad säger du som är foderexpert, är betfor nödvändigt?
 
/Tack på förhand!

Jenny Redgårds svar:

Hej!
 
Betfor är absolut inte något måste i foderstaten. Betfor är ett mycket bra alternativ till stärkelserika kraftfoder, men om hästen får sitt näringsbehov tillgodosett av grovfoder finns det ingen anledning att ge betfor. Hästen kommer att få i sig en högre andel fibrer om du ger mer hö istället. Lyckas man få tag på ett grovfoder som ensamt kan täcka hästens näringsbehov är det att föredra, gräs är det hästar är anpassade för att äta. Dessutom blir det mer ekonomisk för hästägaren.
 
Vänliga hälsningar
Jenny Redgård


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar