Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Blir hästen piggare av att få betfor innan tävlingen?

Hej!

Om jag ska få min häst lite piggare inför till exempel en tävling har jag gett honom betfor cirka 1/2 timme innan själva framridningen. Har det någon effekt egentligen? När blir energin som mest? Många tror att om jag ger betfor i eftermiddagsfodret så har hästen mest energi i ridningen på kvällen (efter cirka 4 timmar). Kan du hjälpa till att utreda detta?

/Undrande hästägare


Jenny Redgårds svar:

Hej!

Det är mycket svårt att toppa hästen inför tävling med hjälp av något extra fodertillskott. Forskning tyder på att det inte ens är möjligt. Visserligen ger lättlösliga kolhydrater en blodsockertopp men när den kommer, hur länge den varar och hur detta påverkar hästen är svårt att styra. Risken är stor att matsmältningen istället störs, en jämn balanserad näringstillförsel är därför att rekommendera. En viktig skillnad mellan häst och människa är att hästen täcker en stor del av sitt energibehov via fettsyror från grovtarmen.
Betfor i den dagliga foderstaten till tävlingshästar kan dock ha positiva effekter. Det finns bl.a. ett försök som visar på att travhästar som får betfor har lägre mjölksyranivåer efter lopp.

Hälsningar,
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som inte går fram alls i ridhus
Victoria Almgren svarar
Ansvar för skötsel av paddock i inackorderingsstall
Eva Johansson svarar
Hoppning för häst som stressar upp sig
Karin Martinsen svarar
Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svararGalleriet på Hippson Market