Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Blir hästen piggare av att få betfor innan tävlingen?

Hej!

Om jag ska få min häst lite piggare inför till exempel en tävling har jag gett honom betfor cirka 1/2 timme innan själva framridningen. Har det någon effekt egentligen? När blir energin som mest? Många tror att om jag ger betfor i eftermiddagsfodret så har hästen mest energi i ridningen på kvällen (efter cirka 4 timmar). Kan du hjälpa till att utreda detta?

/Undrande hästägare


Jenny Redgårds svar:

Hej!

Det är mycket svårt att toppa hästen inför tävling med hjälp av något extra fodertillskott. Forskning tyder på att det inte ens är möjligt. Visserligen ger lättlösliga kolhydrater en blodsockertopp men när den kommer, hur länge den varar och hur detta påverkar hästen är svårt att styra. Risken är stor att matsmältningen istället störs, en jämn balanserad näringstillförsel är därför att rekommendera. En viktig skillnad mellan häst och människa är att hästen täcker en stor del av sitt energibehov via fettsyror från grovtarmen.
Betfor i den dagliga foderstaten till tävlingshästar kan dock ha positiva effekter. Det finns bl.a. ett försök som visar på att travhästar som får betfor har lägre mjölksyranivåer efter lopp.

Hälsningar,
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar