Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Dålig päls kan betyda näringsbrist

Hej!
  
Jag har haft min D-ponny i ett par månader nu. Hos förra ägaren fick hon "svarthavre". De sa att hon fick mycket finare päls av det och att hon inte blev lika tokig som hon blir av vanlig havre. Vi har inte gett henne det utan hon har gått på bara 0,5 liter betfor. Vi vill nu börja ge henne svarthavre, eftersom hon har fått väldigt dålig päls. Vad är ditt tips att vi ska göra annars? Hon går på ensilage i hagen och inne på natten får hon 2 kilo hö. Jag tränar och tävlar i både hoppning och dressyr. Ponnyn är 13 år.


Jenny Redgårds svar:

Hej!
  
Om din ponny har fått sämre päls kan detta vara ett tecken på att näringsbehovet inte är täckt, så att en brist på något näringsämne uppstår. Det första du måste göra är därför att se över hela foderstaten. Jag tycker inte att du ska ge ett havretillskott om hon inte har behov av mer energi i foderstaten. Syns revbenen är detta dock ett tecken på att hon behöver mer energi och då kan det i sig vara en anledning att börja ge havre eller något annat kraftfoder. Om du endast vill åt lite extra lyster i pälsen kan du istället prova att ge ett par matskedar mat- eller linfröolja.
  
Vänliga hälsningar
Jenny Redgård


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar