Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Dålig päls kan betyda näringsbrist

Hej!
  
Jag har haft min D-ponny i ett par månader nu. Hos förra ägaren fick hon "svarthavre". De sa att hon fick mycket finare päls av det och att hon inte blev lika tokig som hon blir av vanlig havre. Vi har inte gett henne det utan hon har gått på bara 0,5 liter betfor. Vi vill nu börja ge henne svarthavre, eftersom hon har fått väldigt dålig päls. Vad är ditt tips att vi ska göra annars? Hon går på ensilage i hagen och inne på natten får hon 2 kilo hö. Jag tränar och tävlar i både hoppning och dressyr. Ponnyn är 13 år.


Jenny Redgårds svar:

Hej!
  
Om din ponny har fått sämre päls kan detta vara ett tecken på att näringsbehovet inte är täckt, så att en brist på något näringsämne uppstår. Det första du måste göra är därför att se över hela foderstaten. Jag tycker inte att du ska ge ett havretillskott om hon inte har behov av mer energi i foderstaten. Syns revbenen är detta dock ett tecken på att hon behöver mer energi och då kan det i sig vara en anledning att börja ge havre eller något annat kraftfoder. Om du endast vill åt lite extra lyster i pälsen kan du istället prova att ge ett par matskedar mat- eller linfröolja.
  
Vänliga hälsningar
Jenny Redgård


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar