Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Dra ner på kraftfodergivan vid kortare vila?


Publicerat: 2015-04-29
Hej, jag undrar lite hur det egentligen är med att dra ner på kraftfodret när hästen vilar. Vi har pratat lite i stallet om det, vi har olika uppfattningar och har alla hört lite olika saker.
  
Om hästen ska vila en länge period, eller skrittas en vecka, är vi överens om att man bör dra ner på kraftfodret och anpassa det efter vad hästen behöver – utefter det arbete den ska göra (vilket då är skritt/vila). Men hur är det om man vill ha en skrittdag i veckan, eller en vilodag, ska man halvera kraftfodret bara den dagen då? Alltså ska man ändra kraftfodergivan den dagen i veckan som hästen inte arbetar?
  
Hur mycket påverkar det hästen om den får den vanliga givan? Vad är att rekommendera vid vila/skritt en till två dagar i veckan?

Jenny Redgårds svar:

Hej!
  
Precis som du skriver är det bra att dra ner på fodergivan, och då i första hand kraftfodergivan, om hästen ska vila en längre period. Annars kommer den att öka i vikt när energibehovet minskar, men energiförlusten under arbetet uteblir.
  
Att anpassa fodergivan från dag till dag efter hur hårt den arbetas är dock inget jag brukar rekommendera. Nästan alla hästar har en vilodag eller två varje vecka, antingen vilar hästen helt eller så utför den ett enklare arbete. Det är svårt att optimera foderstaten så att mängden energi anpassas från en dag till en annan. För att göra det måste man veta hur lång tid det tar för hästen att bryta ner och ta upp näringen i fodret, för att göra nerdragningen av kraftfoder vid rätt tidpunkt.
  
Om man vill minska på kraftfodergivan bör detta snarare göras inför vilodagen, kanske kvällen före? Det bästa är dock om hästen kan få samma mängd foder varje dag. Med en foderstat som baseras på grovfoder, med minsta möjliga mängd kraftfoder (kanske behöver inte din häst något kraftfoder alls?), undviks störningar i magtarmkanalen och hästen får ett jämnare näringsintag.
  
Vänliga hälsningar
Jenny Redgård
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet