Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Dra ner på kraftfodergivan vid kortare vila?

Hej, jag undrar lite hur det egentligen är med att dra ner på kraftfodret när hästen vilar. Vi har pratat lite i stallet om det, vi har olika uppfattningar och har alla hört lite olika saker.
  
Om hästen ska vila en länge period, eller skrittas en vecka, är vi överens om att man bör dra ner på kraftfodret och anpassa det efter vad hästen behöver – utefter det arbete den ska göra (vilket då är skritt/vila). Men hur är det om man vill ha en skrittdag i veckan, eller en vilodag, ska man halvera kraftfodret bara den dagen då? Alltså ska man ändra kraftfodergivan den dagen i veckan som hästen inte arbetar?
  
Hur mycket påverkar det hästen om den får den vanliga givan? Vad är att rekommendera vid vila/skritt en till två dagar i veckan?

Jenny Redgårds svar:

Hej!
  
Precis som du skriver är det bra att dra ner på fodergivan, och då i första hand kraftfodergivan, om hästen ska vila en längre period. Annars kommer den att öka i vikt när energibehovet minskar, men energiförlusten under arbetet uteblir.
  
Att anpassa fodergivan från dag till dag efter hur hårt den arbetas är dock inget jag brukar rekommendera. Nästan alla hästar har en vilodag eller två varje vecka, antingen vilar hästen helt eller så utför den ett enklare arbete. Det är svårt att optimera foderstaten så att mängden energi anpassas från en dag till en annan. För att göra det måste man veta hur lång tid det tar för hästen att bryta ner och ta upp näringen i fodret, för att göra nerdragningen av kraftfoder vid rätt tidpunkt.
  
Om man vill minska på kraftfodergivan bör detta snarare göras inför vilodagen, kanske kvällen före? Det bästa är dock om hästen kan få samma mängd foder varje dag. Med en foderstat som baseras på grovfoder, med minsta möjliga mängd kraftfoder (kanske behöver inte din häst något kraftfoder alls?), undviks störningar i magtarmkanalen och hästen får ett jämnare näringsintag.
  
Vänliga hälsningar
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar