Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Finns det foder som ökar mättnadskänslan?

Hej!
 
Jag har en D-ponny som är sex år och som jag just nu håller på att sätta igång i tävlingskondition. Men mitt problem är att hon äter oavbrutet, hon blir liksom aldrig mätt...
Hon får havre till morgon och kväll, och müsli till middag - sedan vanligt hö till måltiderna. Finns det något foder som är mättande, men som de inte blir feta av? För i nuläget är hon jättetjock oavsett om jag motionerar henne mer eller minskar maten.
 
Vad ska jag göra?


Jenny Redgårds svar:

Hej!
 
Alla fodermedel tillför energi i någon mängd, men det finns stora variationer i hur mycket energi och näring ett fodermedel innehåller per kilo. Mättnadskänslan ökar om man utfodrar med fodermedel som innehåller mycket fibrer, såsom grovfoder i form av till exempel hö, ensilage eller halm.
 
Du skriver att du utfodrar din ponny med havre och müsli, och jag undrar då om du först låtit analysera ditt hö och har konstaterat att dessa extra kraftfodermedel verkligen behövs? Har man ett bra grovfoder, med lämplig näringssammansättning, är det alltid bättre att ge så stor andel grovfoder som möjligt. Och till en lättfödd häst kan man då utesluta kraftfoder ur foderstaten helt. Var dock noga med att din häst får i sig tillräckligt med protein.
 
Med vänliga hälsningar
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar