Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Finns det foder som ökar mättnadskänslan?

Hej!
 
Jag har en D-ponny som är sex år och som jag just nu håller på att sätta igång i tävlingskondition. Men mitt problem är att hon äter oavbrutet, hon blir liksom aldrig mätt...
Hon får havre till morgon och kväll, och müsli till middag - sedan vanligt hö till måltiderna. Finns det något foder som är mättande, men som de inte blir feta av? För i nuläget är hon jättetjock oavsett om jag motionerar henne mer eller minskar maten.
 
Vad ska jag göra?


Jenny Redgårds svar:

Hej!
 
Alla fodermedel tillför energi i någon mängd, men det finns stora variationer i hur mycket energi och näring ett fodermedel innehåller per kilo. Mättnadskänslan ökar om man utfodrar med fodermedel som innehåller mycket fibrer, såsom grovfoder i form av till exempel hö, ensilage eller halm.
 
Du skriver att du utfodrar din ponny med havre och müsli, och jag undrar då om du först låtit analysera ditt hö och har konstaterat att dessa extra kraftfodermedel verkligen behövs? Har man ett bra grovfoder, med lämplig näringssammansättning, är det alltid bättre att ge så stor andel grovfoder som möjligt. Och till en lättfödd häst kan man då utesluta kraftfoder ur foderstaten helt. Var dock noga med att din häst får i sig tillräckligt med protein.
 
Med vänliga hälsningar
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar