Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Bristande foderkunskaper - kan jag skaffa häst?

Jag är jättedålig på foder och vet inte så mycket om utfodring. På grund av detta vågar jag inte skaffa egen häst, eftersom att jag är rädd att jag ska utfodra den fel... Tycker du att detta ska stoppa mig från att köpa häst, eller kan jag be om den tidigare ägarens foderstat (självklart för den hästen) och ändra allt eftersom, efter hur hårt hästen går och så vidare?
 
MVH
Klara


Jenny Redgårds svar:

Hej Klara!
 
Att du är medveten om dina brister i foderkunskap är ett bra steg på rätt väg tycker jag. Då har du all möjlighet att bättra på dessa. Det finns många bra böcker i ämnet och många ridklubbar håller också föredrag med jämna mellanrum. Detta kan ge dig de grundläggande kunskaper du behöver innan du skaffar egen häst.
 
En foderstat beräknas alltid utifrån analysen på det grovfoder (hö/ensilage) man använder. Och eftersom det inte kommer att vara samma hos dig som hos hästens förra ägare går det inte att använda sig av den gamla foderstaten. Det finns dock utfodringsrådgivare som du kan vända dig till för att få hjälp. Viktigt är också att du eller någon annan i stallet har ett väl tränat öga och kan se om hästen är i lagom hull.
 
Vänliga hälsningar
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar