Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Passar mitt nya hö att utfodra fånghästar med?

Hej!
 
Jag har fått min höanalys nu och vill ha din åsikt om du tycker att dessa värden är lämpliga att fodra "fånghästar" med:
 
TS 88,7 %
Råprotein 86
Smb Protein 44
Energi 9,1
 
Har även en fråga angående vitaminer/mineraler. Jag har tre shettisar vid sidan av ridhästarna. De behöver ju inte så mycket kraftfoder, men bör man ge dem extra mineraler - eller räcker det att ha ett bra hö? I så fall, vet du några bra mineraler?
 
Tacksam för svar!
Maria


Jenny Redgårds svar:

Hej Maria!
 
Ditt hö har ett ganska högt energiinnehåll och normalt proteininnehåll, kvoten mellan protein och energi blir således lite lägre än det optimala 6,0.
Om du har en häst som har ett relativt högt energibehov kan nog detta hö fungera bra, under förutsättning att den hygieniska kvaliteten är hög. Är din häst däremot lättfödd kan det höga energiinnehållet göra att du endast kan ge en liten mängd hö för att undvika övervikt, och små grovfodermängder är alltid negativt för hästens välbefinnande.
 
Ett bra hö täcker ofta behovet av mineraler, sånär som på selen och natrium. Natriumbehovet tillgodoser du genom att erbjuda din häst salt, via saltsten eller löst utblandat i foder/vatten. Selentillskott finns att köpa i många former på marknaden, billigast är dock att få det receptbelagda preparatet Selevitan utskrivet. Selevitan har en hög koncentration av selen och ges därför bara en gång/vecka. För att veta att behovet av övriga mineraler är täckt behöver grovfodret även ha en mineralanalys.
 
Vänliga hälsningar
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar
Studier kring uringvägsinflammation på häst
Hanna Borg svarar
Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar