Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Passar mitt nya hö att utfodra fånghästar med?

Hej!
 
Jag har fått min höanalys nu och vill ha din åsikt om du tycker att dessa värden är lämpliga att fodra "fånghästar" med:
 
TS 88,7 %
Råprotein 86
Smb Protein 44
Energi 9,1
 
Har även en fråga angående vitaminer/mineraler. Jag har tre shettisar vid sidan av ridhästarna. De behöver ju inte så mycket kraftfoder, men bör man ge dem extra mineraler - eller räcker det att ha ett bra hö? I så fall, vet du några bra mineraler?
 
Tacksam för svar!
Maria


Jenny Redgårds svar:

Hej Maria!
 
Ditt hö har ett ganska högt energiinnehåll och normalt proteininnehåll, kvoten mellan protein och energi blir således lite lägre än det optimala 6,0.
Om du har en häst som har ett relativt högt energibehov kan nog detta hö fungera bra, under förutsättning att den hygieniska kvaliteten är hög. Är din häst däremot lättfödd kan det höga energiinnehållet göra att du endast kan ge en liten mängd hö för att undvika övervikt, och små grovfodermängder är alltid negativt för hästens välbefinnande.
 
Ett bra hö täcker ofta behovet av mineraler, sånär som på selen och natrium. Natriumbehovet tillgodoser du genom att erbjuda din häst salt, via saltsten eller löst utblandat i foder/vatten. Selentillskott finns att köpa i många former på marknaden, billigast är dock att få det receptbelagda preparatet Selevitan utskrivet. Selevitan har en hög koncentration av selen och ges därför bara en gång/vecka. För att veta att behovet av övriga mineraler är täckt behöver grovfodret även ha en mineralanalys.
 
Vänliga hälsningar
Jenny RedgårdOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar