Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Foder


Stör hästarnas vattenhinkar stallets luftavfuktare?

Det är lite bråttom med denna fråga då det har kört ihop sig i stallet! En hästägare vill ha två vattenhinkar till sin häst, trots bra vattenkoppar. Stallägaren har räknat på ventilation etc. och installerat en DYR luftavfuktare. Han vill inte att man ska ha hink, då han anser att den förstör balansen i stallmiljön - det vill säga luftavfuktaren suger ur vattenhinken.
 
Jag har förgäves sökt ett klart och tydligt svar, men tror efter ett antal sökningar att så länge temperaturen i stallet är 10 grader eller lägre är avdunstningen från en hink försumbar, jämfört med hästarnas utandningsluft. Tacksam för hjälp - helst snabbt!


Jenny Redgårds svar:

Hej!
 
Jag är rädd för att inte heller jag kan ge dig ett exakt svar i denna fråga. Jag tror dock inte att vattenhink i stället för vattenkopp kan öka luftfuktigheten i stallet nämnvärt. Avdunstning sker ju i så fall även från vattenkopparna, och även om ytan på vattenhinken är större än ytan på vattenkoppen borde denna skillnad vara försumbar i ett stall där luftfuktigheten generellt är ganska hög.
 
Skillnader i luftens fuktighet från dag till dag får en större betydelse, liksom den fukt som hästarna avger. För att få ett exakt svar i frågan råder jag dig att kontakta någon fackman inom ventillation i djurstallar, eller instutionen djurmiljö och byggnadsfunktion på SLU.
 
Vänliga hälsningar
Jenny Redgård

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Jenny Redgård:

Jenny Redgård


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.
Läs mer om Jenny här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar
Studier kring uringvägsinflammation på häst
Hanna Borg svarar
Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar